1,6K
Na pożegnanie truskawek przygotowałam kolejne domowe lody. Chyba nigdy dotąd nie miałam ich tyle w zamrażarce, co w tym roku. Czasem sama sobie się dziwię, że poprzednie lata przygotowywałam je sporadycznie, bazując głównie na kupowanych w sklepie. I znowu będę Was namawiać: nie kupujcie, róbcie sami, to proste! Jasne, wiem, są lody, dla których warto zgrzeszyć. Sama to robię… Kiedy jednak podczas upałów nasze myśli krążą wokół czegoś zimnego, warto mieć w zamrażarce własnoręcznie zrobione domowe lody. I nie dam sobie wmówić, że ktoś nie umie, że to trudne, że brak czasu. To wymówki. Domowe pyszne lody to chwila w kuchni, a potem tylko czas na zamrożenie.
Dzisiaj lody na bazie mleczka kokosowego. Poprzednio robiłam je z naturalnego jogurtu z dodatkiem wanilii, też były pyszne.
Składniki:
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru
truskawki
Mleko kokosowe wymieszać z cukrem – powinien się w nim dobrze rozpuścić. Truskawki dobrze wypłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pognieść lekko widelcem, wlać mleko kokosowe z cukrem i bardzo delikatnie wymieszać. Nie powinno się zbyt dobrze połączyć, wtedy uzyskamy ciekawą strukturę. Przelać do pojemnika lub małych foremek do lodów na patyku. Zamrozić.
Sami widzicie, że zajmuje to naprawdę niewiele czasu. Smak jednak jest niepowtarzalny. Można eksperymentować z różnymi owocami i dodatkami. Tylko od nas, naszego smaku i wyobraźni, zależy jak bardzo urozmaicone będą nasze domowe lody.
Jeśli jednak wolisz bardziej tradycyjne lody truskawkowe, to spróbuj tych: