Prosta i szybka sałatka z kapusty pekińskiej, ciecierzycy i pomidorków koktajlowych to pomysł na drugie śniadanie do pracy lub kolację.
Kapusta pekińska to jedna z najlepszych baz do tworzenia prostych, szybkich i pysznych sałatek. Mogą one stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do obiadu. Niezaprzeczalną zaletą sałatek z kapustą pekińską jest to, że dłużej utrzymują świeżość. Można zrobić ich większą ilość i trzymać w lodówce nawet 3-4 dni.
Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 duża puszka gotowanej ciecierzycy (ok.400 g)
200 g pomidorków koktajlowych
1 średnia czerwona cebula
mały pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku z dymki
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej z ciecierzycą i pomidorkami – krok po kroku
Kapustę pekińską przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę, również wzdłuż, przekroić na 3-4 części, a następnie całość posiekać.
Pomidorki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i przekrawać każdy wzdłuż na pół.
Czerwoną cebulę obrać. Przekroić wzdłuż na pół, a następnie posiekać na cienkie piórka lub pokroić w kostkę.
Ciecierzycę przełożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Dobrze odsączyć.
Natkę pietruszki opłukać, dobrze osuszyć i pokroić niezbyt drobno.
Szczypior opłukać, osuszyć i posiekać.
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać.
Przygotować sos do sałatki.
Sos majonezowy do sałatki
Składniki:
4 czubate łyżki majonezu – przepis na domowy majonez
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
1/3 łyżeczki soli
2/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
duża szczypta mielonej ostrej papryki
Jak zrobić sos do sałatki
Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na 2-3 minuty, aby smaki połączyły się.
Sałatkę można od razu wymieszać z sosem lub podać go osobno, aby każdy sam mógł dodać go tyle ile lubi.
Kocham sałatki z ciecierzycą. Zresztą samą ciecierzycę kocham <3 Będzie super jako odmiana do kapusty pekińskiej (bo ta czasami mi nosem wychodzi).
Bardzo intrygująca sałatka…Kapusta pekińska i ciecierzyca. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia smaków. No koniecznie do zrobienia – zapisuję!
Sałatka akurat na moją babska imprezę 🙂 jeszcze tydzień do spotkania bab to ja tu sobie wybiorę jeszcze kilka fajnych dań 🙂
Uwielbiam kapustę pekińską więc często łączę ją z różnymi składnikami, jednak takiej wariacji jeszcze nie miałam sposobności spróbować. Przepis faktycznie banalny więc nie pozostaje mi nic innego jak spróbować Twojej wersji 🙂 Na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie
Wygląda cudnie, ja we Francji jadałam coś w rodzaju jarzynowej z ciecierzyca i była pyszna, dziś natomiast, bo kapustę pekińską traktuję też jak kapustę robiłam gotowaną do obiadu i zamiast kwasku dodałam cukru waniliowego. Dało się zjeść, ale… Trujące nie było, ale postaram się tego nie powtarzać, natomiast tę twoją zrobię w sobotę, bo wydaje się idealna na taką do śniadania, kolacji… albo jako dodatek np do tuńczyka 🙂
Małgosiu, jak pysznie wygląda ta Twoja sałatka. Z ciecierzycą jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję 🙂 bo jestem bardzo ciekawa jak smakuje 🙂