Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon française) to klasyczne danie z kuchni francuskiej. Bazą jest karmelizowana cebula i bulion warzywny lub mięsno-warzywny. Nieodzownym składnikiem francuskiej zupy cebulowej jest białe wino.
Dawno już nie robiłam zupy cebulowej, a przypomniałam sobie o niej przez…wino. Białe, półwytrawne wino, które w smaku okazało się – delikatnie mówiąc – niezbyt trafione. Do zupy jednak pasowało idealnie! I, o ile wino stało dość długo, to zupa zniknęła błyskawicznie. Za pierwszym, drugim i trzecim razem…aż skończyło się to nieszczęsne wino.
Przepis na francuską zupę cebulową
Składniki na 4-5 porcji:
750 g cebuli
3 łyżki oliwy
100 g masła
sól do smaku
2 lekko czubate łyżeczki suszonego tymianku
250 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
ok. 1250 ml bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego
Jak zrobić francuską zupę cebulową – krok po kroku
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. (Czyli wzdłuż na pół, a potem również wzdłuż w plasterki.)
W szerokim garnku rozgrzać oliwę z połową masła.
Dodać cebulę i na średnim ogniu podsmażać ją mieszając często. Cebula powinna się skarmelizować, ale nie może być za bardzo wysmażona czy też przypalona, bo zupa stanie się gorzka.
Do cebuli dodać resztę masła i wlać wino.
Na niewielkim ogniu dusić przez 3-4 minuty, mieszając.
Do garnka z cebulą wlać bulion, dodać tymianek i sól do smaku.
Zupę cebulową gotować pod przykryciem i na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut.
Przed podaniem zupę ewentualnie doprawić solą do smaku.
Gotową zupę można zmiksować blenderem – całkowicie lub tylko częściowo.
Czas przygotowywania:
30-40 minut
Stopień trudności:
łatwe
Z czym i jak podawać zupę cebulową?
Francuska zupa cebulowa idealnie harmonizuje ze smakiem sera, zwłaszcza takiego przypieczonego. Można zatem zrobić grzanki z pszennego pieczywa i plastra (lub wiórków) ulubionego żółtego sera.
Zupę cebulową wlać do miseczki, w której można zapiekać. Na wierzchu ułożyć grubszy kawałek pszennej bułki lub bagietki z plastrem sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ℃ i zapiekać do zrumienienia sera.
Rozwałkowane ciasto francuskie rozłożyć na blacie lub stolnicy. Przyłożyć miseczkę na zupę i przy pomocy ostrego noża wyciąć kółko o średnicy większej o ok. 1 cm od średnicy miseczki. To miseczki wlać zupę i przykryć ją (jak pokrywką) kółkiem wyciętym z ciasta. Brzegi założyć na miseczkę. Ciasto nakłuć w kilku miejscach, aby para wodna z zupy miała ujście. Miseczkę z zupą przykrytą ciastem francuskim wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220℃ i zapiekać około 12-15 minut – aż do lekkiego zrumienienia ciasta. Francuska zupa cebulowa jest gotowa!