Błyskawiczny obiad nie musi oznaczać na szybko zrobionej kanapki czy mrożonki ze sklepu. Można przygotować coś ekspresowo, ale pysznie i zdrowo. Takie własnie jest moje dzisiejsze danie: pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i uduszona w maślano-orzechowym sosie. Do przygotowania tego sosu użyłam masła orzechowego, które bardzo lubię. Od dawna przymierzałam się do zrobienia mięsa z jego dodatkiem. Kiedy jednak w końcu zrobiłam, to – uwierzcie – w ciągu tygodnia robiłam je 3 razy! Pewnie niektórym trudno wyobrazić sobie kurczaka i masło orzechowe, ale czasami najdziwniejsze połączenia okazują się najpyszniejsze. Zapraszam do stołu!
Przepis na kurczaka duszonego w sosie z masłem orzechowym
Kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Na głębszej patelni lub w rondlu stopić połowę masła i na średnim ogniu udusić cebulę i czosnek. Nie powinny się przysmażyć, lecz jedynie zeszklić. Dodać kurczaka i mieszając udusić razem, podlać wodą w razie potrzeby. Pod koniec duszenia dodać masło orzechowe i resztę masła – dobrze wymieszać. Można dodać więcej wody lub odrobinę słodkiej śmietanki, jeśli ktoś lubi potrawy z większą ilością sosu. Danie podawać z ryżem i dowolnymi, ulubionymi dodatkami.