Wielkanoc już niebawem, pora wiec zacząć planowanie świątecznych dań. W tym roku święta wielkanocne przypadają dość późno, więc jest duża szansa, że będą to dni ciepłe i prawdziwie wiosenne. Dlatego ja zamierzam przygotować głównie dania lekkie, a z ciast takie, które nie będą miały ciężkich kremów.
dodatkowo:
Cukier Gruba Rafinada Diamant
słodkie jajeczka (czekoladowe lub cukrowe)
*Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk średniej wielkości ciastek.
Dekoracja mazurka i ciasteczek
Mazurek posmarować dowolnie grubą warstwą kremu. Obsypać cukrem Gruba Rafinada Diamant i udekorować dowolnymi dodatkami. Ja użyłam czekoladowych jajeczek.
Krem dość szybko gęstnieje podczas stygnięcia. Kruche ciasto po kilku godzinach zaczyna nabierać miękkości, gdyż chłonie wilgoć z kremu. Na drugi dzień po przygotowaniu jest delikatnie miękkie. Jeśli zależy nam na takiej delikatności i miękkości, wtedy kruche ciasto należy przygotować dzień wcześniej. Jeśli zależy nam na kruchości, wtedy należy nałożyć krem na kilka godzin przed podaniem.
Dlaczego polecam cukier Diamant?
Cukier drobny jest naprawdę drobny, a nie tylko tak się nazywa. Szybko się rozpuszcza i jest rewelacyjny do przygotowania wszystkich kremów, do ubijania śmietany czy piany z białek. Świetnie sprawdza się przy pieczeniu ciast i biszkoptów, kiedy zależy nam na jak najszybszym rozpuszczeniu cukru.
Cukier puder jest nieodzowny podczas pieczenia delikatnych ciast, przygotowywaniu kremów i robieniu lukru czy polew.
Cukier Gruba Rafinada Diamant to śnieżnobiałe, duże kryształy. Nie rozpuszcza się i nie zmienia koloru podczas pieczenia. To sprawia, że kruche ciasteczka obsypane nim przed pieczeniem, będą pięknie wyglądały na stole. Można go wykorzystać także jako posypkę dekoracyjną ciast i deserów, co ja wykorzystałam w przypadku mojego mazurka.
Przygotowując świąteczne wypieki warto zadbać o to, aby było to zajęcie dające radość. Dobór odpowiednich składników jest w tym względzie istotną kwestią. Tylko wtedy mamy pewność, że nasze słodkości wyjdą tak, jak to zaplanowaliśmy.
Życzę wszystkim cudownie słodkich i lekkich świąt!
*Wpis powstał we współpracy z marką Diamant.
Witam 🙂
Chciałam na święta upiec te urocze ciasteczka, tylko nie jestem pewna co do cukru. W skłanikach jest drobny cukier a wg przepisu – do mąki należy dodać cukier puder? Ktory będzie lepszy?
Zuza, dzięki za czujność! Jaka gapa ze mnie! Już edytuję wpis, faktycznie namieszało się z tym cukrem 😃
Możesz użyć pudru lub drobnego. Zależy co masz pod ręką 😉 Serdecznie pozdrawiam!
Dzięki za odpowiedź 🙂 W takim razie jutro do sklepu i czas otworzyć fabrykę. Bardzo fajny przepis 😉 Pozdrawiam również
Zuza, pysznych i zdrowych świąt! 😊