Kaczka w pomarańczach – lekko pikantna, aromatyczna i soczysta. Doskonały przepis na kaczkę marynowaną w soku pomarańczowym.
Kaczka w pomarańczach pojawia się na moim stole głównie na święta lub specjalne okazje. Piecze się “nieco” dłużej niż kurczaki, ale jest warta każdej poświęconej je minuty. Odpowiednio przyprawiona i pachnąca delikatnie cytrusami, a przy tym bardzo soczysta. Nie ma chyba nic gorszego niż suche, wiórowate mięso, zapychające przy każdym kęsie.
Na te święta postanowiłam upiec kaczkę, ale żeby była naprawdę soczysta i aromatyczna, to koniecznie z owocami. Tym razem padło na pomarańcze. Idealnie dodały jej soczystości i delikatnego, lekko słodkiego aromatu. Mięso przyprawiłam ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. To był strzał w dziesiątkę! Dzisiaj przepisem dzielę się z Wami, bo naprawdę jest tego wart 🙂 Chrupiąca z wierzchu skórka i miękkie, rozpływające się w ustach mięso. Pyszności!

Kaczka w pomarańczach – przepis
- Składniki:
- 1 kaczka o wadze około 2 kg
- 2 lekko czubate łyżeczki soli
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1-2 pomarańcze
Jak zrobić aromatyczną i soczystą kaczkę w pomarańczach
Kaczkę umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wszystkie przyprawy wymieszać razem w miseczce i natrzeć nimi całą kaczkę, wewnątrz również. Owinąć ją dokładnie i ciasno folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
Przed pieczeniem pomarańcze dobrze wyszorować, sparzyć i pokroić (razem ze skórą) w cząstki. Wnętrze kaczki wypełnić ciasno cząstkami pomarańczy.
Nogi kaczki związać bawełnianym sznurkiem lub naciąć skórę i przełożyć przez otwór skrzyżowane nogi. Przełożyć do naczynia do zapiekania. (Naczynia niczym nie natłuszczać, gdyż kaczka jest wystarczająco tłusta.)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 2 – 2,5 godziny.
Mięso polewać często sosem, który stopniowo powstaje podczas pieczenia. Dzięki temu kaczka nie będzie sucha. W połowie pieczenia kaczkę można delikatnie oblać 1 szklanką gorącej wody. Wtedy skórka stanie się bardziej chrupiąca.
Tak upieczona kaczka wspaniale smakuje z drożdżowymi pyzami gotowanymi na parze.
Wskazówka: Aby kaczka była jeszcze bardziej aromatyczna i soczysta, można ją dzień wcześniej zalać sokiem pomarańczowym (ok. 1000 ml) i odstawić do lodówki. Co kilka godzin można kaczkę obracać, aby sok równomiernie marynował mięso. Po 24 godzinach wyjąć, odsączyć z soku i wytrzeć ręcznikiem papierowym i dopiero wtedy natrzeć przyprawami.

Kaczki i gęsi były w dawnej Polsce bardziej popularne niż dzisiaj. Teraz, niestety, zostały wyparte przez kurczaki. To z nich gotujemy rosół, przygotowujemy pieczenie czy panierowane kotlety. A kiedyś to właśnie kaczki i gęsi gościły na niedzielnych stołach, a podczas świąt były niemal obowiązkowe. Od pewnego czasu kaczki i gęsi stają się coraz bardziej popularne, choć wielu ciągle się boi ich. Mówi się, ze długo się pieką, że mięso wymagające jest, że trudno zrobić pyszną kaczkę czy gęś. A przecież to nieprawda. Fakt, pieką się dłużej, ale nie tak długo, aby z nich rezygnować.
Kaczka w pomarańczach czy soczysty pieczony kurczak?
Jeśli zamiast kaczki wolisz kurczaka, bo szybciej się piecze, to polecam Ci przepis na soczystego pieczonego kurczaka. Zawsze się udaje i faktycznie piecze się krócej, bo jest mniejszy. Z tego przepisu wyjdzie Ci naprawdę pysznie, nie zawiedziesz się.

Dla fanów wieprzowiny mam soczystą pieczeń wieprzową z rozmarynem i majerankiem aromatycznie podkręcającymi smak i zapach. Ta pieczeń to propozycja dla prawdziwych mięsożerców 😉 którzy z apetytem zjedzą ją na zimno lub na ciepło.
