2,1K
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną pieczoną karkówkę. Z zewnątrz jest lekko chrupiąca, a w środku miękka i bardzo soczysta. Rzadko jemy mięso, ale takiej pieczeni nikt w domu nie oprze się. Jeśli nie zjecie całej na obiad, to do kanapek jest rewelacyjna. Można ją wtedy podawać z kanapkami na zimno lub na gorąco. W swoim domu taką pieczeń przygotowuję na święta.
Składniki:
około 1200 g karkówki wieprzowej
sól do smaku
1 i 1/2 łyżeczki majeranku (suszonego)
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki rozmarynu (suszonego)
1/2 główki czosnku
1 średnia cebula
około 200 g wędzonego boczku
Karkówkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wszystkie przyprawy wymieszać razem i natrzeć dokładnie nimi mięso. Zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i odstawić do lodówki najlepiej na noc.
Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w plastry średniej grubości. Boczek pokroić w plastry – również średniej grubości.
W naczyniu do zapiekania ułożyć na dnie boczek. Na nim rozłożyć cebulę i czosnek.
Na wierzchu położyć przyprawione mięso.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160℃.
Piec pod przykryciem około półtorej do dwóch godzin. Po tym czasie odkryć mięso, zwiększyć temperaturę do 180-190℃ i piec przez około 40 minut do zrumienienia i miękkości mięsa.
Po upieczeniu pozostawić mięso pod częściowym przykryciem na około 10-15 minut, żeby “odpoczęło”.
Tak upieczone mięso w środku jest miękkie i soczyste, a jednocześnie z wierzchu delikatnie chrupiące.