Krem czekoladowy z dyni w formie delikatnego korzennego musu to smaczny i zdrowy deser, a także słodki dodatek do pieczywa.
Moja miłość do wszystkiego co czekoladowe, jest wśród moich znajomych powszechnie znana. Jeszcze niedawno byłam zagorzałą fanką pewnego znanego kremu i jak ktoś chciał mi się szczególnie przypodobać to obdarowywał mnie właśnie wielkim słoikiem tego kremu. Kiedy jednak w końcu dokładnie wczytałam się w skład, to przeszła mi ta miłość. To nic, że pyszne. Ważne co na tę pyszność się składa. Za chemię podziękuję.
Kremy czekoladowe można robić samemu w domu. Na różne sposoby i w różnych smakach. Ja, zainspirowana przez Agnieszkę i jej masełko dyniowe, zrobiłam mój krem na bazie dyniowego puree. Z czym najbardziej mi to zasmakowało? Jak widać na zdjęciu, ze zwykłymi herbatnikami ? Może jednak podać go do świeżego pieczywa, czy też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak i zapach wspaniale pasują do przedświątecznej pory ?
Przepis na czekoladowy korzenny krem z dyni
Składniki:
Jak zrobić krem z dyni?
Zagotować i na niewielkim ogniu gotować tak długo, aż masa osiągnie pożądana gęstość. Masę należy mieszać, aby nie pryskała.