1,5K
Kawa Inka podana w formie latte z wiśniami i pikantnym akcentem w postaci mielonych płatków chilli – co powiecie na taki kawowy napój? Słodki smak frużeliny wiśniowej z chilli, a w tle kawa. To naprawdę jest pyszne i zasmakuje każdemu, kto lubi kawowe napoje. Ma też niezaprzeczalną zaletę: można ją podać dzieciom, które przecież bardzo często chcą sięgać po “dorosłe” napoje. Własnie dlatego zamiast zwykłej kawy użyłam kawy Inki z wapniem i witaminami. Coś dla dorosłych i dla dzieci ?
Składniki na 1 porcję:
150 ml mleka
2 łyżki frużeliny wiśniowej
2 łyżki kawy Inki – użyłam Inki Wapń i witaminy
mielone płatki suszonej chilli
Na dno wysokiej szklanki nałożyć frużelinę. Inkę zaparzyć w 50 ml wody i delikatnie wlać na frużelinę. Mleko mocno podgrzać (ale nie gotować), spienić i delikatnie wlać do szklanki. Najlepiej robić to przy pomocy łyżki i nalewając po ściance szklanki. Górę obsypać mielonymi płatkami chilli.
Przygotowując tę kawę dla małych dzieci można zrezygnować z płatków chilli. Nie są one jednak tak bardzo wyczuwalne, a nadają kawie delikatnie rozgrzewającego posmaku. Jest to więc idealny napój dla całej rodziny po długim zimowym spacerze.