1,8K
Zdecydowana większość z nas śniadania jada w biegu. Często oznacza to złapanie tego, co akurat pod ręką, a nie koniecznie jest pożywne i zdrowe. Pisałam o tym już kilka razy, kiedy publikowałam przepisy typowo śniadaniowe. Warto jednak przypominać jak niezwykle ważne jest śniadanie dla prawidłowego funkcjonowania przez cały dzień.
Często tłumaczymy się brakiem czasu rano i tym, że trudno wstać wcześniej. Sama należę do tych, którym poranne wstawanie sprawia niemal fizyczny ból. Niestety, mimo wieku to akurat nie zmienia się. Jest jednak sposób i na to: wystarczy przygotować się do śniadania już wieczorem. Nie nie! Nie róbcie kanapek ani nie smażcie jajecznicy przed pójściem spać! Przygotujcie jednak składniki, z których to śniadanie zrobicie rano. Do tego celu idealnie nadają się pasty kanapkowe. Pomysłów na nie jest niezliczona ilość. Dzisiaj podrzucam Wam pomysł na pastę czosnkową z awokado w towarzystwie gruszki i suszonych pomidorów w oliwie. Można się tym najeść, a przy tym dostarczyć organizmowi sporo wartościowych składników. Taką pastę można przygotować wieczorem, a żeby awokado nie ściemniało, wystarczy dodać sok z cytryny, a przed schowaniem pasty do lodówki, wetknąć w nią pestkę z awokado. Rano pozostanie nam już tylko upieczenie tostów i pokrojenie gruszki. Pyszne śniadanie gotowe!
Przepis na tosty z czosnkową pastą z awokado, z gruszką i pomidorami w oliwie
Składniki:
chleb tostowy
1 dojrzałe awokado
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
1 gruszka
suszone pomidory w oliwie
Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli lub przecisnąć przez praskę. Awokado obrać, usunąć pestkę. Skropić cytryną i rozdrobnić widelcem lub blenderem. Dodać czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Gruszkę przekroić, wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić w cienkie plastry.
Pomidory odsączyć z oliwy.
Chleb tostowy podpiec. Smarować pastą z awokado, a na wierzchu układać kawałki pomidorów i plastry gruszki.
Awokado sprawdza się idealnie na kanapkach. Sprawdź także i te przepisy:
Co najchętniej jadacie na śniadania?