Domowe konfitury brzoskwiniowe z rumem i wanilią to obowiązkowa pozycja na liście brzoskwiniowych przetworów. Każdy smakosz powinien ich spróbować.
Domowe konfitury brzoskwiniowe z rumem są przepyszne! Ubiegłoroczne lato minęło mi na przerabianiu wielkich ilości wiśni, a to lato zapowiada się na królowanie brzoskwiń i jako pierwsze przygotowałam konfitury z dodatkiem rumu i wanilii. Na początek zrobiłam je na próbę, z resztki owoców, które leżały w koszyczku. Miało być ciasto, ale zabrakło czasu i po kilku dniach brzoskwinie błagały już o uwagę, skupiając wokół siebie owocówki. A że w barku stała samotnie butelka również zapomnianego rumu, to postanowiłam połączyć to razem. Wyszło pysznie, pachnąco i powstał idealny dodatek do ciast i deserów.
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 150 ml rumu
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 laski wanilii
Jak zrobić domowe konfitury brzoskwiniowe z rumem i wanilią
- Brzoskwinie opłukać, przekroić na 4 części i wyjąć pestkę.
- Następnie ćwiartki owoców obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki, dowolnej wielkości.
- Przełożyć do garnka, wsypać cukier i dodać laskę wanilii.
- Na niewielkim ogniu gotować przez około 10 minut.
- Słoiczki z nakrętkami umyć i wyparzyć.
- Dolać rum i sok z cytryny – gotować jeszcze około minuty.
- Wanilię wyjąć, a brzoskwinie przełożyć do słoiczków.
- Słoiczki zakręcić i ustawić dnem do góry, aby zamknęły się.
- Z podanej ilości wychodzą 2-3 słoiczki od dżemu.
Wskazówka
Ponieważ wanilię można wykorzystać ponownie, po opłukaniu pod zimną bieżącą wodą osuszcie, a następnie po przekrojeniu wzdłuż włóżcie do słoiczka cukrem. W taki sposób po kilkunastu dniach będziecie mieć swój własny domowy cukier waniliowy.
Dla pewności można słoiczki z konfiturami pasteryzować przez 6-8 minut.


Inne słodkie przetwory z owoców – spróbuj także i ich
(Aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.)
Aromatyczny i lekki dżem z dyni i pomarańczy – doskonały na jadalny prezent, nie tylko na święta.
Niewątpliwie domowy kandyzowany ananas to zdrowa i pyszna przekąska. Przy okazji powstaje smaczny ananasowy syrop, który można wykorzystać jako dodatek do napojów i deserów.
Frużelina porzeczkowo-bananowa, gdzie kwaśny smak porzeczek łączy się z naturalną słodyczą bananów.