Domowe konfitury brzoskwiniowe z rumem i wanilią to obowiązkowa pozycja na liście brzoskwiniowych przetworów. Każdy smakosz powinien ich spróbować.
Domowe konfitury brzoskwiniowe z rumem są przepyszne! Ubiegłoroczne lato minęło mi na przerabianiu wielkich ilości wiśni, a to lato zapowiada się na królowanie brzoskwiń i jako pierwsze przygotowałam konfitury z dodatkiem rumu i wanilii. Na początek zrobiłam je na próbę, z resztki owoców, które leżały w koszyczku. Miało być ciasto, ale zabrakło czasu i po kilku dniach brzoskwinie błagały już o uwagę, skupiając wokół siebie owocówki. A że w barku stała samotnie butelka również zapomnianego rumu, to postanowiłam połączyć to razem. Wyszło pysznie, pachnąco i powstał idealny dodatek do ciast i deserów.
Na skróty
Przepis na domowe konfitury brzoskwiniowe z rumem i wanilią
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 150 ml rumu
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 laski wanilii
Sposób wykonania – jak zrobić konfitury brzoskwiniowe
- Brzoskwinie opłukać, przekroić na 4 części i wyjąć pestkę.
- Następnie ćwiartki owoców obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki, dowolnej wielkości.
- Przełożyć do garnka, wsypać cukier i dodać laskę wanilii.
- Na niewielkim ogniu gotować przez około 10 minut.
- Słoiczki z nakrętkami umyć i wyparzyć.
- Dolać rum i sok z cytryny – gotować jeszcze około minuty.
- Wanilię wyjąć, a brzoskwinie przełożyć do słoiczków.
- Słoiczki zakręcić i ustawić dnem do góry, aby zamknęły się.
- Z podanej ilości wychodzą 2-3 słoiczki od dżemu.
Wskazówka
Ponieważ wanilię można wykorzystać ponownie, po opłukaniu pod zimną bieżącą wodą osuszcie, a następnie po przekrojeniu wzdłuż włóżcie do słoiczka cukrem. W taki sposób po kilkunastu dniach będziecie mieć swój własny domowy cukier waniliowy.
Dla pewności można słoiczki z konfiturami pasteryzować przez 6-8 minut.
Inne słodkie przetwory z owoców – spróbuj także i ich
Dżem z dyni i pomarańczy
Aromatyczny i lekki dżem z dyni i pomarańczy – doskonały na jadalny prezent, nie tylko na święta. Pięknie, korzennie pachnie, ale smakuje nie tylko podczas sezonu jesienno-zimowego.
Kandyzowany ananas
Niewątpliwie domowy kandyzowany ananas to zdrowa i pyszna przekąska. Pysznie się go chrupie, ale pasuje do deserów, a także do dekoracji ciast. Moze być oryginalnym prezentem na święta lub z okazji imienin czy urodzin. Przy okazji powstaje smaczny ananasowy syrop, który można wykorzystać jako dodatek do napojów i deserów.
Frużelina porzeczkowo-bananowa
Frużelina porzeczkowo-bananowa, w której kwaśny smak porzeczek łączy się z naturalną słodyczą bananów. Do jej zrobienia można wykorzystać nie tylko białe porzeczki, ale także czerwone lub czarne. Jednak to porzeczki nadają tej frużelinie ostateczny kolor.
Wspaniała brzoskwiniowa delicja! U mnie w domu tylko ja i Syn lubimy brzoskwinie. Mąż i Córka nie, ze względu na ‘owłosioną’ skórkę. A to takie pyszne owoce.
Aniu, ta skórka wielu odstrasza 😉
Te konfitury brzoskwiniowe z rumem brzmią niezwykle smakowicie! Twój pomysł na dodanie rumu i wanilii na pewno nadał im wyjątkowy aromat. To świetny sposób na wykorzystanie letnich owoców. Fajnie Małgosu, że dzielisz się przepisem 🙂
Aniu, łap i działaj 😉
Takie domowe konfitury zawsze smakują najlepiej. Jestem pewna, że dodatek rumu podbija dodatkowo ich smak. Może I ja spróbuję zrobić chociaż kilka słoiczków na długie zimowe wieczory 🙂
Warto 🙂 Są naprawdę pyszne 🙂