Jak podzielić świeży ananas?Położyć go na desce, „na boku”. Odciąć oba końce: część z liśćmi i część dolną. Ananas „postawić” na desce i ścinać boki dookoła. Należy usunąć całą twardą skórę i wszystkie „oczka”. Kiedy cały ananas będzie już obkrojony, wtedy należy go przekroić wzdłuż i wyciąć twardy środek. Tak przygotowany ananas gotowy jest do dalszej obróbki.
Ananas pokroić w kostkę dowolnej wielkości lub w plastry, jak kto woli.
W garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny, dodać ananasa. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić przez 24 godziny. Drugiego i trzeciego dnia czynność powtórzyć, czyli zagotować, gotować przez około 10 minut i odstawić.
Czwartego dnia dokładnie odsączyć ananasa na sicie, a następnie na ręczniku papierowym. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50-80 stopni. Przy uchylonych drzwiczkach i (o ile to możliwe) włączonym termoobiegu, suszyć owoce przez kilka-kilkanaście godzin. W trakcie suszenia można je przemieszać kilkukrotnie. Kiedy owoce będą wydawały się już dobrze podsuszone, wyjąć je z piekarnika i przełożyć na czysty papier lub czystą bawełnianą ściereczkę. Pozostawić na 2-3 dni, aby owoce dosuszyły się. (W trakcie można co kilka godzin przemieszać.)
Po wysuszeniu owoce przesypać cukrem pudrem i przełożyć do słoika.