Curry dyniowe, odpowiednio pikantne, bardzo aromatyczne. Z dodatkiem selera i ciecierzycy, bez mięsa. Doskonale rozgrzewa i syci – sprawdź jak prosto je zrobić.
Curry dyniowe to jedno z pysznych i rozgrzewających dań, jakie można szybko zrobić. Nawet wtedy, kiedy wracasz po ciężkim dniu do domu i nie masz nic gotowego pod ręką. Dynia jest idealna do takich dań. Możesz do niego wykorzystać również dynię, którą w sezonie zapakowaliśmy do słoików. Wtedy jednak dodaj ją pod koniec duszenia. Zapraszam dzisiaj na pikantne curry z dynią i selerem w roli głównej, które na pewno szybko rozgrzeje. Pamiętaj, aby przygotować go więcej niż na jeden obiad, bo odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. Bez wątpienia jest to danie, które zachwyci wielbicieli curry.
Przepis na curry dyniowe, selerem i ciecierzycą
Składniki:
- ok. 1/3 średniej wielkości dyni hokkaido – możesz ją zamienić na ok. 2 szklanki gotowego puree dyniowego
- ok. 1/3 średniego selera
- 1 duża cebula
- 1/3 główki czosnku
- 1-2 łyżeczki startego imbiru (według smaku)
- 1 mała ostra papryczka
- 2 puszki ugotowanej ciecierzycy (każda po około 400 g)
- 400 ml mleka kokosowego
- 2-3 łyżki oleju
- przyprawa curry
- sól do smaku
Jak zrobić curry z dynią – krok po kroku
- Dynię umyj pod bieżącą wodą, osusz i przekrój na pół. Przy pomocy łyżki wydrąż ze środka pestki wraz z luźnymi włóknami. Możesz dynię obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne, gdyż hokkaido może być jedzona razem ze skórką.
- Dynię pokrój w kostkę o dowolnej wielkości.
- Seler obierz, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w kostkę odrobinę mniejszą od wielkości pokrojonej dyni.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek obierz i posiekaj, ale niezbyt drobno.
- Papryczkę przekrój na pół, usuń zieloną końcówkę i pesteczki – przepłucz pod bieżącą wodą. Jeśli lubisz naprawdę ostre smaki możesz pestek nie usuwać. Następnie papryczkę (z ewentualnymi pesteczkami) posiekaj, ale niezbyt drobno.
- W garnku rozgrzej olej na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek – zeszklij mieszajac.
- Dodaj seler i dynię, podsmażaj wszystko razem przez około 2-3 minuty, mieszając często.
- Dodaj posiekaną ostrą papryczkę – wymieszaj i wlej wodę w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa.
- Duś pod przykryciem przez około 5 minut.
- W tym czasie odsącz z zalewy ciecierzycę i dodaj ją do garnka razem z imbirem.
- Całość przypraw solą i przyprawą curry – ja dodałam 1 łyżkę curry. Wymieszaj i uduś do miękkości.
- Na koniec wlej mleczko kokosowe i ewentualnie uzupełnij wodą, gdyby danie okazało się zbyt gęste.
- Jak wszystkie tego typu dania, to curry najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dobrze przegryzą się.
Przepisy na dania rozgrzewające
Jeśli szukasz przepisów na rozgrzewające dania, to polecam Ci przejrzenie tych, które oznaczyłam etykietą dania rozgrzewające. Z pewnością znajdziesz wśród nich coś dla siebie. Może zainteresuje Cię kremowa zupa ziemniaczana z dynią, która jest odpowiednio przyprawiona, sycąca i aromatyczna.
Chili con carne to już klasyka pikantnych, rozgrzewających potraw. Polecam Ci mój przepis na najlepsze chili con carne – doskonale Cię rozgrzeje.
Dla wszystkich mięsożerców mam doskonały przepis na pikantną zupę na żeberkach, z kukurydzą, czerwoną fasolą i cukinią. Nią naje się najbardziej głodny i zmarznięty – warto to sprawdzić.