Curry dyniowe, odpowiednio pikantne, bardzo aromatyczne. Z dodatkiem selera i ciecierzycy, bez mięsa. Doskonale rozgrzewa i syci – sprawdź jak prosto je zrobić.
Curry dyniowe to jedno z pysznych i rozgrzewających dań, jakie można szybko zrobić. Nawet wtedy, kiedy wracasz po ciężkim dniu do domu i nie masz nic gotowego pod ręką. Dynia jest idealna do takich dań. Możesz do niego wykorzystać również dynię, którą w sezonie zapakowaliśmy do słoików. Wtedy jednak dodaj ją pod koniec duszenia. Zapraszam dzisiaj na pikantne curry z dynią i selerem w roli głównej, które na pewno szybko rozgrzeje. Pamiętaj, aby przygotować go więcej niż na jeden obiad, bo odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. Bez wątpienia jest to danie, które zachwyci wielbicieli curry.
![Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą Przepis na pikantne curry dyniowe, selerem i ciecierzycą](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2017/01/curryzdynizciecierzycC485-1024x658.jpg)
Przepis na curry dyniowe, selerem i ciecierzycą
Składniki:
- ok. 1/3 średniej wielkości dyni hokkaido – możesz ją zamienić na ok. 2 szklanki gotowego puree dyniowego
- ok. 1/3 średniego selera
- 1 duża cebula
- 1/3 główki czosnku
- 1-2 łyżeczki startego imbiru (według smaku)
- 1 mała ostra papryczka
- 2 puszki ugotowanej ciecierzycy (każda po około 400 g)
- 400 ml mleka kokosowego
- 2-3 łyżki oleju
- przyprawa curry
- sól do smaku
Jak zrobić curry z dynią – krok po kroku
- Dynię umyj pod bieżącą wodą, osusz i przekrój na pół. Przy pomocy łyżki wydrąż ze środka pestki wraz z luźnymi włóknami. Możesz dynię obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne, gdyż hokkaido może być jedzona razem ze skórką.
- Dynię pokrój w kostkę o dowolnej wielkości.
- Seler obierz, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w kostkę odrobinę mniejszą od wielkości pokrojonej dyni.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek obierz i posiekaj, ale niezbyt drobno.
- Papryczkę przekrój na pół, usuń zieloną końcówkę i pesteczki – przepłucz pod bieżącą wodą. Jeśli lubisz naprawdę ostre smaki możesz pestek nie usuwać. Następnie papryczkę (z ewentualnymi pesteczkami) posiekaj, ale niezbyt drobno.
- W garnku rozgrzej olej na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek – zeszklij mieszajac.
- Dodaj seler i dynię, podsmażaj wszystko razem przez około 2-3 minuty, mieszając często.
- Dodaj posiekaną ostrą papryczkę – wymieszaj i wlej wodę w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa.
- Duś pod przykryciem przez około 5 minut.
- W tym czasie odsącz z zalewy ciecierzycę i dodaj ją do garnka razem z imbirem.
- Całość przypraw solą i przyprawą curry – ja dodałam 1 łyżkę curry. Wymieszaj i uduś do miękkości.
- Na koniec wlej mleczko kokosowe i ewentualnie uzupełnij wodą, gdyby danie okazało się zbyt gęste.
- Jak wszystkie tego typu dania, to curry najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dobrze przegryzą się.
![Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą Przepis na pikantne curry dyniowe, selerem i ciecierzycą](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2017/01/curryzdyniC485iciecierzycC485-723x1024.jpg)
Przepisy na dania rozgrzewające
Jeśli szukasz przepisów na rozgrzewające dania, to polecam Ci przejrzenie tych, które oznaczyłam etykietą dania rozgrzewające. Z pewnością znajdziesz wśród nich coś dla siebie. Może zainteresuje Cię kremowa zupa ziemniaczana z dynią, która jest odpowiednio przyprawiona, sycąca i aromatyczna.
![Przepis na kremową zupę dyniową z ziemniakami](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2019/11/kremowa-zupa-dyniowa-z-ziemnikami-682x1024.jpg)
Chili con carne to już klasyka pikantnych, rozgrzewających potraw. Polecam Ci mój przepis na najlepsze chili con carne – doskonale Cię rozgrzeje.
![Najlepszy przepis na chili con carne](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2017/11/chilliconcarne-733x1024.jpg)
Dla wszystkich mięsożerców mam doskonały przepis na pikantną zupę na żeberkach, z kukurydzą, czerwoną fasolą i cukinią. Nią naje się najbardziej głodny i zmarznięty – warto to sprawdzić.
![Przepis na pikantną zupa na żeberkach, z kukurydzą, czerwoną fasolą i cukinią](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2016/11/pikantnazupanazeberkach-1024x879.jpg)