2,2K
Chilli con carne – pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe z mieloną wołowiną, fasolą i pomidorami.
Facebook to straszny pożeracz czasu, ale ma też swoje dobre strony: można odnaleźć dawnych znajomych. Jakiś czas temu, właśnie w taki sposób odnaleźliśmy się z Rafałem, kolegą ze szkolnych lat. Wtedy trzymaliśmy się razem i z perspektywy lat mogę śmiało powiedzieć, że był jednym z najfajniejszych ludzi z tamtego czasu. Teraz, po latach, łapiemy się czasem na Facebooku i własnie podczas jednej z takich rozmów zostałam poproszona o przepis na chilli con carne. Co tu dużo gadać: zapomniałam o tym, aż mi wstyd. Nadrabiam jednak dzisiaj i oto jest: chilli con carne, specjalnie dla Rafała. Mam nadzieję, że mi wybaczy tę sklerozę ?
Danie z gatunku średnio fotogenicznych, ale za to niesamowicie pyszne i piekielnie ostre. Nazwa oznacza dokładnie “chilli z mięsem”. Jeśli więc lubicie pikantne potrawy, to jest to coś dla Was.
Przepis na chilli con carne
Składniki na 4-5 porcji:
500 g mielonej wołowiny
4 duże ząbki czosnku
1 papryka czerwona
2 średnie cebule
300 g pomidorów (mogą być z puszki)
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (około 400 g)
1-3 papryczki chilli (w zależności jaką ostrość jesteśmy w stanie znieść)
2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
2 lekko czubate łyżki suszonego oregano
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (opcjonalnie)
sól do smaku
2 łyżki oleju
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno.
Papryczkę chilli przekroić, usunąć pestki i posiekać drobno. Czerwoną paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją. Dołożyć czosnek i posiekaną papryczkę chilli, krótko przesmażyć. Wsypać słodką paprykę, wędzoną paprykę, oregano i kumin. Wymieszać i smażyć przez kilkanaście sekund. Włożyć mięso i mieszając usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i całość dusić przez kilka minut. Wlać ok. 200 ml wody, przyprawić solą, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut.
Po tym czasie dodać pokrojone pomidory i gotować kilka minut. Na końcu dodać odsączoną (ale nie płukaną) z zalewy czerwoną fasolę. Wymieszać i gotować przez 1-2 minuty.
Chilli con carne najlepsze jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą.
Trudno znaleźć jedyny i słuszny przepis na chilli con carne. Jest to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i pewnie odmian ma tyle, co nasz rodzimy bigos. Podstawą są wołowina mielona (lub bardzo drobno posiekana), chilli, czosnek, cebula, papryka i pomidory. Czasami dodaje się czerwoną fasolę czy kukurydzę. Chilli con carne musi być bardzo ostre, ale w takim stopniu, aby dało się zjeść. Ja do tego dania dodałam 1 większą papryczkę chilli, ale są tacy, którzy dodają nawet 4. Proponuję jednak zacząć od 1, a potem ewentualnie doprawić mieloną. Przy następnym robieniu chilli con carne można dorzucić ich więcej.
Chilli con carne podaje się z ryżem lub tortillą.
Pięknie ?