878
25. października miałam przyjemność uczestniczyć w kolejnych warsztatach kulinarnych organizowanych przez firmę Sokołów. Tym razem były poświęcone diecie osób starszych. Mieliśmy także możliwość przyjechania z osobą towarzyszącą, która szczególnie byłaby zainteresowana tematyką warsztatów. Ja przyjechałam z ciocią, która mimo wieku z racji swojej kondycji i podejścia do życia, nie do końca pasuje do określenia “seniorka”. Było nawet trochę śmiechu, kiedy namawiałam ciocię na ten wyjazd. Wujek, znany z wielkiego poczucia humoru, skwitował to krótko: Amerykanie robią eksperymenty na myszach, Małgosia będzie eksperymentować na ciotce. Z ciocią i wujkiem spotkaliśmy się w Warszawie dzień przed warsztatami. To była świetna okazja do spędzenia czasu razem. Warsztaty odbyły się w urokliwym dworku w Woli Suchożebrskiej, niedaleko Siedlec.
Po przyjeździe, na początek, czekał na nas szwedzki stół zastawiony przekąskami przygotowanymi z produktów Sokołowa. Do tego kawa, herbata, napoje i dobre wino. Czyli jak zawsze ? Na początek Agnieszka Piskała, która jest dietetykiem i specjalistą ds. żywienia, opowiedziała nam o podstawowych zasadach, jakie powinny towarzyszyć seniorowi. Wiele z tych zasad przydaje się nie tylko seniorom, ale i osobom młodym.
Czy wiecie, że…
Podstawowe problemy żywieniowe to:
• Niedożywienie białkowo-kaloryczne u ok. 50% pacjentów
• Nadwaga i otyłość u ok. 50% pacjentów po 60 roku życia
• Niedokrwistość (Fe, B12, folacyna)
• Nadciśnienie
• Osteoporoza
• Zaparcia (błonnik)
• Biegunki (produkty łatwostrawne, bezmleczne)
• Miażdżyca
• Cukrzyca (błonnik, ograniczyć cukier, tłuszcze nasycone).
Inne czynniki
Psychologiczne
• Osamotnienie, depresja, demencja, nie przywiązywanie wagi do żywienia
Socjalne
• Nie wychodzenie z domu, trudności z zakupami i przygotowywaniem potraw, złe nawyki i
zwyczaje żywieniowe
Ekonomiczne
• Brak środków finansowych
Inne
• Nadużywanie leków wpływających na wchłanianie i metabolizm składników odżywczych
(moczopędnie, przeczyszczające, zobojętniające, antybiotyki)
Palenie tytoniu i picie alkoholu
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe ogólnie
• Obniżone zapotrzebowanie energetyczne
• Zapotrzebowanie na białko: 1g/kg m.c.; 50% białka zwierzęcego
• Zapotrzebowanie na węglowodany: 55-60 % energii, głównie węglowodany złożone
• Błonnik 25-30 g/dobę
• Poniżej 10% energii z cukrów prostych i alkoholi
• Wzrost zapotrzebowania na witaminę D3
• Względny wzrost zapotrzebowania na witaminy: B2,B6, B12, kw. foliowy oraz na witaminy przeciwutleniające: C, E, A,
beta karoten
• Względny wzrost zapotrzebowania na Ca, Zn
• Spadek zapotrzebowania na Fe (kobiety)
• Ograniczyć do 6 g soli dziennie
• Wzrost zapotrzebowania na płyny
W żywieniu ludzi starszych należy uwzględniać
• Produkty o wysokiej gęstości odżywczej
• Dobór produktów wysokiej jakości, miękkich lub rozdrobnionych
• Dobór produktów i technologii łatwostrawnych
• Częste (4-5) posiłki o mniejszej objętości, wyraźnym smaku, zapachu i barwie
• Spożywanie dużej ilości chudego mleka i jego przetworów
• Stosowanie dużej ilości warzyw i owoców (codziennie)
• Ograniczenie ilości słodyczy, tłuszczu zwierzęcego i pełnotłustych przetworów mlecznych (1,5-2,0 tł)
• Odpowiednie spożycie tłuszczów roślinnych (margaryna miękkie, oleje roślinne) i ryb
W żywieniu osoby starszej należy maksymalne urozmaicić dietę
- Produkty zbożowe z pełnego ziarna
- Chude mięsa i wędliny
- Ryby
- Nasiona (musli, płatki śniadaniowe, orzechy itp.)
- Chude napoje mleczne fermentowane
- Zwiększenie ilości płynów niegazowanych (woda min. soki, napoje mleczne)
- Ograniczenie spożycia soli i ostrych przypraw
- Wyeliminowanie alkoholu i palenia tytoniu
Ważne jest także:
- Zwiększenie aktywności fizycznej, dostosowanej do możliwości
- Dostosowanie produktów i potraw do możliwości finansowych, dostępności ogólnej
- Zwiększenie produkcji i specjalne oznakowanie produktów szczególnie przydatnych w żywieniu ludzi starszych
Pełnowartościowe odżywianie:
Produkty zbożowe – kilka razy dziennie.
Przede wszystkim produkty pełnoziarniste. Ziemniaki najlepiej gotowane w mundurkach.
Warzywa i owoce – 5 porcji dziennie
• 5 porcji warzyw i owoców
• najlepiej świeżych lub lekko blanszowanych
• do każdego głównego posiłku
Codziennie mleko, produkty mleczne, sery
• Raz w tygodniu ryby
• Mięso, wędliny codziennie
• Jaja z umiarem (3-4 tygodniowo)
Mało tłuszczu i tłustych produktów
• Należy używać tłuszczów pochodzenia roślinnego:
1.Olej rzepakowy, lniany
(spożywanie na surowo)
2.Olej rzepakowy do smażenia
3.Oliwa z oliwek
Słodzenie, solenie, przyprawianie
• Cukier i sól z umiarem
Dużo płynów
• Należy pić ok.1,5 litra płynów każdego dnia (woda, woda mineralna, herbaty ziołowe i owocowe)
• Napoje alkoholowe powinny być spożywane w niewielkich ilościach.
Mężczyźni np. mogą spożywać 0,5 litra piwa lub 0,25 litra wina lub 0,06 litra wódki dziennie
Kobiety połowę tej ilości.
Gotujmy smacznie i z pomysłem
Należy gotować przy jak najniższych temperaturach, gdy tylko to możliwe krótko, z niewielką ilością wody oraz tłuszczu.
Jedzmy powoli, delektujmy się posiłkami
• Świadome jedzenie pozwala na prawidłowe jedzenie.Człowiek je także oczami.
• Nie spieszmy się przy jedzeniu.
Seniorzy to osoby, które w większości regularnie przyjmują leki. Nie każdy jednak wie w jaki sposób je zażywać i z jakimi pokarmami nie powinno się ich łączyć. Oto kilka zasad:
Główne zasady zażywania leków
• Najlepiej 2 godziny przed lub po posiłku
• Na czczo tj. co najmniej 8 godzin przerwy lub godzinę przed śniadaniem
• „Przed jedzeniem” tj. 20 minut przed rozpoczęciem posiłku
• Leków nie wolno popijać:
- Kawą
- Herbatą
- Napojami mlecznymi
- Sokami owocowymi/warzywnymi (grejpfrutowy!!)
- Alkoholem
Interakcje leków z żywnością
• Preparatów z żelazem nie można łączyć z herbatą
• Antybiotyków nie łączymy z mlekiem i przetworami mlecznymi
• Tabletki na ból głowy nie popijamy kawą
Sok grejpfrutowy zwiększa stężenie aktywnych substancji we krwi o 15%
• Nabiał zakazany w leczeniu antybiotykami, tetracyklinami i lekami na osteoporozę
• Produkty pełnoziarniste NIE z trójpierścieniowymi lekami na depresję i z naparstnicą (na arytmię i
niewydolność serca)
• Tłuste mięso NIE z teofiliną (zwiększa zaburzenia pracy serca i obniża ciśnienie)
• Zielone warzywa NIE z lekami przeciwzakrzepowymi
Na stronie internetowej >Smaki dobrego życia< eksperci Akademii Smaku Sokołów poprzez porady i przepisy edukują w jaki sposób seniorzy mogą sobie radzić z problemami żywieniowymi.
Przy okazji, każdy kto chciał, mógł w tym czasie porozmawiać z Agnieszką Piskałą i skorzystać z badania składu ciała. Tak, ja też z tego skorzystałam. Rewelacyjnie nie było, ale i tak lepiej, niż się spodziewałam. Moja ciocia Basia wypadła z kolei rewelacyjnie! Byłam z niej dumna ?
Po części teoretycznej ruszyliśmy do kuchni, gdzie wspólnie z Dominikiem Moskalenko, szefem kuchni Sokołowa, przygotowaliśmy pyszne dania.
Po części teoretycznej ruszyliśmy do kuchni, gdzie wspólnie z Dominikiem Moskalenko, szefem kuchni Sokołowa, przygotowaliśmy pyszne dania.
Co dobrego przygotowywaliśmy w kuchni?
Pierogi nadziewane Pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre”ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku
Makaron razowy z sosem z Pasty z suszonych pomidorów Sokołów „Z gruntu dobre”
To wszystko było przepyszne!
Dodatkową atrakcją był pokaz parzenia herbat Basilur. Dowiedzieliśmy się m.in. jak ważny jest sposób parzenia – na przykład herbatę zieloną z dodatkami smakowymi należy parzyć w temperaturze poniżej 70°C. Ciekawym, a mało znanym sposobem, jest również parzenie herbaty „na zimno”, metodą cold brew, które – dla uzyskania najlepszego efektu – powinno trwać minimum 2 godziny.
To był fantastycznie spędzony dzień. Do Warszawy wracaliśmy pozytywnie zmęczeni i naładowani wiedzą. Dla mnie, oprócz okazji do spotkania ze znajomymi blogerami, dodatkową atrakcją była okazja do spotkania z ciocią, która mieszka dość daleko ode mnie i widujemy się rzadko. Mam nadzieję, że dobrze się bawiła i da się namówić jeszcze kiedyś na podobny wspólny wyjazd ?
Firmie Sokołów dziękuję za zaproszenie, a Agnieszce Sałkowskiej za (jak zawsze) perfekcyjne przygotowanie imprezy ?
*informacje dotyczące żywienia osób starszych pochodzą z materiałów otrzymanych od Agnieszki Piskały, za co bardzo dziękuję.