Na początek należy usmażyć naleśniki.
Do wyższego naczynia wlać wodę, wsypać sól i cukier. Dodać mąkę. Wszystko razem dobrze połączyć. Wbić jajka i zmiksować. Ciasto odstawić na około pół godziny.
Na rozgrzanej patelni i natłuszczonej smażyć cienkie naleśniki. Ja do natłuszczania używam pędzelka silikonowego zamoczonego w oleju. Z podanej porcji wychodzi 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni.
Farsz
Kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w wąskie paski o grubości około 2 cm. Przyprawić solą, słodką i ostrą papryką. Odstawić do lodówki.
Marchew obrać i pociąć w maszynce na “makaron”. Pora oczyścić, przekroić wzdłuż i wypłukać pod bieżącą wodą. Pokroić w półplasterki średniej grubości. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oliwy i krótko obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Powinno tylko zamknąć się. Po zdjęciu go z patelni, włożyć na nią pokrojonego pora i posiekany czosnek. Zeszklić wszystko razem. Przyprawić solą do smaku. Zdjąć z ognia i dołożyć masło. Po rozpuszczeniu się go, dokładnie wymieszać z porem i czosnkiem.
Na naleśniki nakładać 1 łyżkę pora z czosnkiem i masłem – rozsmarować. Na to kłaść mięso i małą garść marchewkowego “makaronu. Całość zwijać dość ciasno, ale nie za mocno, żeby naleśniki nie porozrywały się.
Sos
Czosnek obrać i posiekać. Pora pokroić w półplasterki. Pomidory wyjąć z puszki i pokroić je drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pora i czosnek. Krótko podsmażyć. Dołożyć pokrojone pomidory i sok z puszki. Wszystko mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Na dno naczynia do zapiekania wylać sos. Na sosie układać pozawijane naleśniki. Wierzch posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20-35 minut. Ser powinien się lekko zrumienić.
Podawać posypane świeżą bazylią.
Przygotowane w taki sposób naleśniki są bardzo delikatne i miękkie w środku. Z wierzchu chrupiące dzięki serowy żółtemu. Jest to danie bardzo sycące, a z takiej porcji wychodzi ich 9-12 sztuk. Jeśli nie chcecie chrupiącej góry, wtedy wystarczy zapiec naleśniki pod przykryciem.
- warzywne makarony
- spiralne cieniutkie frytki, nie tylko z ziemniaków
- placki warzywne
- sałatki
- surówki
- Zasilanie: 80 W, 220-240 V~, 50/60 Hz
- waga: ok 1.5 kg
- długość przewodu: ok 90 cm
- spiralna tarka do tworzenia kolorowych, warzywno-owocowych „makaronów”
- kompaktowa konstrukcja łatwa w przechowywaniu
- pojemność około 1,25 l
- 4 wymienne tarki do przygotowywania różnych kształtów
- grubość cięcia: ok. 3,5mm / 5mm / 8mm / 55mm
- tarki, lej oraz popychacz mogą być łatwo przechowywane wewnątrz pojemnika
- wyjmowane części można myć w zmywarce
- bezpieczeństwo: włącznik, antypoślizgowe stópki, wygodne chowanie przewodu