2,3K
W taką pogodę szukamy potraw, które nie tylko zaspokoją nasz głód, ale także nas rozgrzeją. Najlepsze są gęste zupy o intensywnym smaku i aromacie. Pełne pikantnych przypraw, które oprócz tego, że nas rozgrzeją, to wspomogą układ trawienny przyspieszając przemianę materii. Dzisiaj mam dla Was dość pikantną zupę ugotowaną na żeberkach, z kukurydzą i fasolą. Zupa jest sycąca, więc nie wstaniecie od stołu głodni.
Składniki na 4-5 osób:
500 g żeberek (najlepsze tzw. paski)
1 średnia cukinia (użyłam żółtej)
1 ostra papryczka
1 duża cebula
4-5 dużych ząbków czosnku
1 duża puszka kukurydzy (około 440 g)
1 duża puszka czerwonej fasoli
2-3 łyżki oleju
mąka do oprószenia żeberek
sól, pieprz, słodka papryka
1/2 l gęstego soku pomidorowego
Żeberka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na niewielkie kawałki. Każdy kawałek przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć (ze wszystkich stron) oprószone mąką żeberka. Kiedy będą już dobrze zrumienione dodać najpierw 1 łyżkę słodkiej mielonej papryki i przesmażyć ją krótko (to nada ciekawego smaku i koloru zupie), a następnie obraną i pokrojoną w grubą kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany niezbyt drobno czosnek. Wszystko razem udusić. Kiedy mięso będzie miękkie dodać posiekaną ostrą papryczkę (dla lubiących bardzo ostre potrawy może być razem z pesteczkami) oraz pokrojoną w niewielką kostkę cukinię. Wlać około 2 szklanki wody, przyprawić solą i ugotować pod przykryciem do miękkości. Na koniec wlać sok pomidorowy i dodać fasolę. Całość razem zagotować i odstawić z ognia.