Kawa kajmakowa z bitą śmietaną to doskonały deser dla kawoszy i jedocześnie łasuchów.
Kawa kajmakowa z bitą śmietaną – to brzmi pysznie, nie uważacie? Przy takiej jesiennej pogodzie lubię dosmaczać sobie kawę, a że kajmak wprost uwielbiam, to często właśnie nim słodzę. Dodatek bitej śmietany czyni taką kawę niemal luksusową. A odrobina luksusu w chłodny, pracowity dzień, jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a wręcz przeciwnie, prawda? ? Na pewno jest to idealna kawa, a właściwie deser dla tych, którzy uwielbiają słodycze.
Składniki na 1 porcję:2 lekko czubate łyżeczki mielonej kawy100 ml mleka100 ml wody2 łyżeczki masy kajmakowej z puszkiśmietana kremówka (30 lub 36%) Kawę zaparzyć i odcedzić z fusów. Można ją zaparzyć w ekspresie lub przy pomocy filtra do kawy. Mleko bardzo mocno podgrzać, dodać kajmak i rozpuścić go dokładnie. Połączyć z kawą i wymieszać. Przelać do szklanki i udekorować ubitą na sztywno śmietaną. Od razu podawać, gdyż pod wpływem gorącej kawy śmietana zacznie się topić.
Jeśli lubicie takie kawy, to spróbujcie także czekoladowej kawy z piankami marshmallow lub czekoladowej kawy ze skórką pomarańczową.
Dzisiejszy przepis ukazał się w 5. numerze magazynu “Życie ze smakiem”, którego jestem współautorką. Niebawem ukaże się kolejny, zimowy numer, na który już teraz Was zapraszam. tutaj możecie pobrać magazyn na swój komputertutaj możecie przejrzeć magazyn bez pobieraniaarchiwalne numery znajdziecie tutaj