1,3K
Dzisiejszy piątek to święto. Przeważnie wykorzystujemy takie dni na odpoczynek, naładowanie akumulatorów lub nadrobienie zaległości domowych. Czasami jednak nagle wpada nam do głowy, aby spotkać się ze znajomymi – albo to oni na to wpadają. Co zrobić jeśli nie ma już czasu (ani chęci) na pieczenie ciasta do kawy? Jeśli mamy pod ręką paczkę gotowego ciasta francuskiego (a nie oszukujmy się, rzadko kto robi je samodzielnie), jakieś owoce i garść orzechów, to upieczenie pysznych ciasteczek zajmie nam niewiele czasu. Francuskie ciastka z gruszkami i delikatnymi orzechami nerkowca są i szybkie do przygotowania, i pyszne. No i znacznie ładniej się prezentują niż standardowe ciasteczka ze sklepu.
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
2 gruszki
orzechy nerkowca
3 łyżki płynnego miodu
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Miód wlać do niewielkiej miseczki. Wsypać sproszkowane przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać.
Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w średniej grubości plastry.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na dowolnej wielkości prostokąty. Każdy prostokąt posmarować miodem z przyprawami, na środku układać plastry gruszek, a na nich orzechy nerkowca.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do zrumienienia. Upieczone ciastka można obsypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, gdyż odpowiedniej słodyczy doda im miód.