1,8K
Mam dla Was prawdziwy rarytas: przepis na dyniowe konfitury od samego Marco Ghia, szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool. Robiliśmy je podczas warsztatów organizowanych wspólnie z Bankami Żywności, których tematem było niemarnowanie jedzenia. Wiadomo, że jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości jest wekowanie. Sezon na dynię w pełni, więc wykorzystajcie ten przepis i zróbcie cudownie pachnące i pyszne konfitury z dyni. Można je potem wykorzystać do ciasta lub do naleśników. Albo po prostu wyjeść łyżeczką ze słoiczka.
Składniki:
1,5 kg dojrzałej dyni
200 g wody
3 cytryny (ekologiczne, niewoskowane)
100 g startego imbiru
300 g cukru
10 g pieprzu gruboziarnistego
Dynię opłukać i osuszyć. Obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-50 minut w zależności od wielkości kawałków dyni.
Do garnka wlać wodę, dodać imbir, pieprz i cytrynę pokrojoną w cienkie plastry (najpierw należy ją wyszorować i sparzyć). Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Dodać cukier i dynię – całość wymieszać i zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Konfitury nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcone ustawiać do góry dnem, po przestudzeniu powinny być zamknięte.