1,3K
Dla wszystkich łasuchów lubiących czekoladę, mam dzisiaj pyszny deser. Mocno czekoladowy mus z…awokado. Kiedy robiłam go po raz pierwszy, to byłam dość sceptycznie nastawiona do jego smaku. Okazało się jednak, że to bardzo dobre połączenie smaków.
Awokado, mimo tego, że jest dość mocno kaloryczne, zawiera jednak sporo cennych składników: kwas oleinowy, potas, zeaksantynę, luteinę, likopen, witaminy C, E, A, z grupy B (w tym kwas foliowy, tak cenny dla przyszłych mam.) Warto więc uwzględnić go w diecie całej rodziny.
Z jednego awokado wychodzą dwa niewielkie deserki. Są one jednak na tyle sycące, że jest to wystarczająca ilość.
Awokado, mimo tego, że jest dość mocno kaloryczne, zawiera jednak sporo cennych składników: kwas oleinowy, potas, zeaksantynę, luteinę, likopen, witaminy C, E, A, z grupy B (w tym kwas foliowy, tak cenny dla przyszłych mam.) Warto więc uwzględnić go w diecie całej rodziny.
Z jednego awokado wychodzą dwa niewielkie deserki. Są one jednak na tyle sycące, że jest to wystarczająca ilość.
Przepis na czekoladowy deser z awokado
Składniki:
1 awokado
1 łyżka miodu *
5 łyżeczek dobrego gorzkiego kakao
5 łyżek mleka
1 średni banan **
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wybrać miąższ. Zmiksować blenderem razem z resztą składników. Gdyby mus wyszedł za mało słodki, wtedy można dodać więcej miodu.
Banana obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę lub plasterki i wymieszać z musem.
Wskazówki
*Jeśli lubicie słodsze desery, to dodajcie więcej miodu.
**Zamiast banana można użyć także innych owoców, konfitur lub prażonych orzechów.