Sałatka jarzynowa z szynką to pyszny sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych po niedzielnym rosole. Sprawdź jakie to proste i pyszne danie.
Sałatka jarzynowa z szynką, czyli dzisiaj kolejny raz będę Was namawiać do recyklingu. Bo czym innym nazwać wykorzystanie np. warzyw z rosołu? Wiem, że w wielu domach takie warzywa się wyrzuca. A przecież to smaczny składnik wielu sałatek. Przyprawiać ich też nie trzeba za dużo, bo ugotowane w mięsnym wywarze mają już smak własnie z tego wywaru. Zanim następnym razem wyrzucicie niechciane przez nikogo warzywa – zróbcie z nich sałatkę.
Przepis na sałatkę jarzynową z szynką
Składniki:
- ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu (marchew, seler, pietruszka)
- 3-4 jajka
- niewielki kawałek surowego pora (ok. 5-8 cm jasnej części)
- natka pietruszki – mniej więcej 1 łyżka
- majonez
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona szynka
Warzywa pokrój w kostkę, a por i natkę posiekaj.
Szybkę pokrój w niezbyt grubą kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i również pokrój w kostkę – dowolnej wielkości.
Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie, przypraw solą i pieprzem oraz dodaj majonez.
Taka sałatka pysznie smakuje także jako dodatek do chrupkiego pieczywa.
Sprawdź również inne moje przepisy na pyszne i proste sałatki.
Ja dodaję ziemniaki i cebulkę, czasem szynkę, czasem ser żółty, zależy co jest w lodówce 😉
ja też czasami 🙂 do takich sałatek z zasady wrzucam co pod ręką 🙂
Uwielbiam takie salatki 🙂
Chyba najbardziej oczywisty sposób recyklingu warzyw:) oczywisty i zawsze niezawodny, choć moja córa nim gardzi:(
kiedyś zmieni zdanie 🙂
Pomysł świetny. Ja przeważnie zjadam te warzywka, ale następnym razem już wiem, co z nich przygotować. Dziękuję Małgosiu. Buziaki!
Lecę robić! buziaki 😀
Nie pomyślałam do tej pory, dzięki za pomysł 🙂 I jak ładnie wygląda 🙂
wygląda smacznie:)
Super taka wersja sałatki jarzynowej 🙂 Mniam, mniam, mniam!
o tak, prawdziwe mniam-mniam :))))
Czuję, że jeszcze dzisiaj zrobię taką sałatke 🙂 Muszę tylko po jakąś szyneczkę czy inną wędlinę podskoczyć:)
smacznego kobietko 🙂
Małgosiu, to jest niemożliwe! Wchodzę na Twojego bloga i co widzę sałatkę, którą robiłam przedwczoraj z warzyw z rosołu. Tak właśnie było w kuchni śląskiej – nic się nie mogło zmarnować. Post mam przygotowany i pewnie go za kilka dni "wrzucę". Składniki u mnie są troszkę inne i podanie też, więc doskonale się uzupełniamy, buziaki:)
a wiesz, że ja się złapałam, że często robimy w jednym czasie podobne dania ? :)))))
ściskam cieplutko :***
Pyszna sałatka i świetny sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu. Ja również bardzo lubię używać warzywa z rosołu stwarzając inne smaczne dania 🙂
Pozdrawiam 🙂
te warzywa mają niepowtarzalny smak i nie wymagają zbyt dużego doprawiania 🙂