Jak zrobić owsiankę, aby była nie tylko zdrowa, ale i smaczna? Czy warto ją jeść nie tylko ze względu na walory smakowe?
Jak zrobić owsiankę, aby smakowała? Owsianka to coś, co kiedyś kojarzyło mi się jako nieapetyczna i niesmaczna breja. Jednak kilka lat temu odkryłam, że jest wręcz przeciwnie: jest pyszna, doskonale wpływa na mój organizm, a przy tym za każdym razem może być nieco inna w smaku. Myślę, że w wielu domach owsianki nie są doceniane, a szkoda. Podzielę się z Tobą kilkoma sposobami na owsiankę – może i Ty należysz do sceptyków, którzy zmienią zdanie?
Na skróty
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Gotowanie płatków owsianych może zniechęcać do zrobienia owsianki. Zwłaszcza latem, kiedy stanie przy gorącej kuchence chce się ograniczać do naprawdę niezbędnego minimum. Czy naprawdę płatki owsiane trzeba gotować? Nie trzeba, można je zjadać na surowo, ale…
W sklepach dostępne są płatki owsiane zwykłe, które trzeba gotować, oraz błyskawiczne i górskie, które można spożywać bez obróbki termicznej. Jednak to nie jest tak, że możemy zalać je mlekiem (czy innym płynem), wymieszać i zjeść, gdyż w swoim składzie zawierają sole kwasy fitynowego. Mają one działanie zmniejszające zdolność wchłaniania m.in. żelaza, wapnia, magnezu, sodu itd. W połączeniu z tymi mikroelementami tworzą nierozpuszczalne fityniany – żelaza, wapnia, magnezu…itd. Dlatego właśnie płatki owsiane należy przed spożyciem gotować lub w przypadku błyskawicznych i górskich, namaczać przez minimum 1-2 godziny.
Dlaczego warto jeść owsianki i w ogóle płatki owsiane
Płatki owsiane to około 68% węglowodanów, 7% tłuszczów (m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe), 13% białka oraz 10% błonnika.
Płatki owsiane zawierają duże ilości błonnika, a więc przyspieszają przemianę materii i pobudzają jelita do pracy. Przy kłopotach z zaparciami lub w dietach odchudzających czy oczyszczających, warto jeść owsianki. Jednak należy pamiętać, że przy chorobach jelit może nie być to dobry produkt – tu warto skonsultować się w lekarzem.
Uwaga: nie każdy powinien jeść płatki owsiane
Owsianki i płatków owsianych nie powinny jeść osoby na diecie bezglutenowej. A w każdym razie trzeba do płatków owsianych podejść z rozwagą. Nie chodzi mi o tych, którzy profilaktycznie (są tacy…) rezygnują z glutenu. Chodzi o naprawdę chorych, którym każda, najmniejsza ilość glutenu szkodzi. Sam owies nie zawiera go, jednak młyny przetwarzają także inne zboża. To oznacza, że do płatków owsianych może dostać się mniejsza lub większa ilość glutenu, na przykład z pszenicy. Są jednak dostępne w sprzedaży płatki owsiane z certyfikatem czystości, warto ich poszukać – tu właśnie konieczna jest rozwaga.
Płatki owsiane i owsianki – to może być zdrowe i pyszne śniadanie
Owsianki to jedno z tych śniadaniowych dań, które można przygotować wieczorem dzień wcześniej. I nie przesadzę mówiąc, że każdego dnia może to być zupełnie inna owsianka. Podstawa to zawsze płatki owsiane i płyn: woda, jogurt, mleko, napój roślinny. Jeśli chodzi o dodatki, to tutaj ogranicza Cię tylko Twoja kulinarna fantazja. Owoce świeże lub suszone, konfitury, dżemy, czekolada, orzechy, praliny, kakao… Owsiankę zrobisz także na wytrawnie: wędzony łosoś, awokado, jajko, pomidory, ogórki, ostra papryczka, pieczarki… Bez wątpienia długo można wymieniać, jednak owsianka naprawdę może zaskoczyć.
Owsianka na zimno to doskonałe śniadanie lub przekąska na upalne lato
Namocz płatki owsiane na noc, schowaj do lodówki, a rano ciesz się pożywnym, ale chłodnym śniadaniem. Podczas upalnego lata to moze być wspaniałe rozwiązanie. Skoro zatem owsiankę możesz zrobić na słodko lub wytrawnie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby było to doskonałe śniadanie dla całej rodziny. Łasuchy wykorzystają owoce i słodkie dodatki, a reszta dołoży do swojej owsianki to, co zazwyczaj układa na kanapkach.
Jak zrobić owsiankę zdrową i smaczną
Przepis na owsiankę na zimno, tzw. nocna owsianka
Składniki na 1 porcję:
- 4 lekko czubate łyżki płatków owsianych
- 5-6 lekko czubatych łyżek naturalnego jogurtu lub 7-8 łyżek mleka, napoju roślinnego lub wody
- dodatki: owoce, kawałki gorzkiej czekolady, nasiona chia, miód, melasa, orzechy, awokado, wędzony łosoś, pomidory, ogórki, itp.
Wieczorem wymieszaj płatki owsiane z płynem (mleko, jogurt, napój roślinny lub woda) – odstaw do lodówki na noc. Podane przeze mnie proporcje są na nieco gęstszą owsiankę, ale zawsze możesz te proporcje zmienić pod siebie.
Rano wyjmij owsiankę z lodówki i ewentualnie dodaj więcej płynu jeśli jej konsystencja wydaje Ci się zbyt gęsta. Moim zdaniem lepiej jest dodać wieczorem nieco mniej płynu, niż zbyt dużo. Dolać mleka lub jogurtu zawsze można.
Pora na dodatki, które jednak możesz dołożyć już wieczorem – ja wolę zrobić to rano.
Jak zrobić najprostsze owsianki
Owsianka bananowo-czekoladowa
Do owsianki dodaj pokrojonego w mniejsze kawałki banana, posiekaną gorzką czekoladę i ewentualnie nieco miodu.
Owsianka jabłkowa z cynamonem
Dołóż pokrojone drobno lub starte na grubej tarce jabłko. Przypraw niewielką ilością cynamonu i ewentualnie miodu lub brązowego cukru.
Ciasteczkowa owsianka z gorzką czekoladą
Połam drobno ulubione ciasteczka i wymieszaj z owsianką. Wierzch obsyp posiekaną gorzką czekoladą.
Owsianka borówkowa (jagodowa) z melasą buraczaną lub syropem klonowym
Wymieszaj owsiankę z jagodami lub borówkami, dodaj do smaku melasę lub syrop klonowy. Polecam melasę, bo ma intensywniejszy smak, doskonale pasujący do borówek lub jagód.
To tylko kilka propozycji – traktuj je jako zachętę i komponuj swoje własne, ulubione smaki.
Płatki owsiane doskonale sprawdzą się także do zrobienia domowych słodyczy
Owsianki nadal do Ciebie nie przemawiają? Sprawdź jak smakują domowe słodycze, których stanowią podstawę. Batoniki z orzechami, prażonym słonecznikiem, ekspandowanym ziarnem i sezamem. Są znacznie lepsze niż sklepowe, pełne cukru i sztucznych dodatków. Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu.

Miękkie ciastka owsiane z daktylami – nie trzeba do nich dodawać cukru, aby były słodkie. Mają delikatną strukturę, więc ze smakiem zjedzą je dzieci, a także osoby starsze. Sprawdź jak prosto je zrobić – może o pomoc poprosisz swoją pociechę? 🙂 Kliknij w zdjęcie, a przekieruje Cię do przepisu.

Bardzo długo nie robiłam owsianki. Taka z owocami brzmi rewelacyjnie
Ja ostatnio serwuję ją sobie codziennie. Płatki owsiane są bardzo uniwersalne, prawda?
Wspaniałe są owsianki, bardzo je lubię choć ostatnio ich unikam, jednak nie mogąc się oprzeć serwuję sobie, szczególnie z sezonowymi owocami.
Ja owsiankę odkryłam stosunkowo niedawno po latach dziwnej niechęci 😉
Pucharki wyglądają zachęcająco i na pewno ich zawartość jest zdrowa. Owsianka to nie jest moje ulubione śniadanie, ale czasami jadam z …rozsądku.
Przyznam się, że u mnie zaczęło się z rozsądku, a potem już poszło… 😉
Bardzo ale to bardzo lubię owsianki. Nie są one tak piękne jak Twoje, i dochodzę do wniosku, że powinnam sobie robić takie ładne i takie pyszne! Jeśli chodzi o problematykę jelitową, to moja mama właśnie ma ogromne problemy po zjedzeniu płatków owsianych, nie ma celiaki, ale potężne uczulenie na płatki owsiane. Dobrze że ja nie mam!
Współczuję mamie problemów jelitowych 🙁
A co do wyglądu, to nie doceniasz siebie 😉
Uwielbiam owsianki naśniadanie, a takie z dodatkiem owoców są najlepsze. Chętnie wypróbuję każdą wersję. Zapisuję przepis I na pewno wykorzystam.
Edytko, przymierzam się do publikacji wpisu o owsiankach na wytrawnie 😉 Zaglądaj więc 🙂
Malgosiu owianka wygląda obłednie i bardzo smakowicie 🙂 u nas nie jest zbytnio popularną mimo że ja sama ja lubię . Chyba będę musiał przekonać moich dmownikow do jedzenia jej 🙂
Ja najczęściej spotykam się z owsiankami gotowanymi. Mnie zdecydowanie bardziej smakują te na zimno.
Normalnie zrobiłaś mi smaka na taką owsiankę na zimno, ala deser. Z przyjemnością wykorzystam właśnie ten przepis i sobie zrobię. W szczególności, że teraz jest tak ciepło i człowiek szuka czegoś lżejszego do zjedzenia…
Daria, ja ostatnio jem codziennie 😀 Przy takich upałach jest to dla mnie idealne śniadanie 🙂