1,3K
Nie wiem jak to danie nazwać. Sałatka? Chyba do tego najbliżej temu daniu. Jedno jest pewne: można się tym najeść do syta. Nie podam Wam proporcji, sami zdecydujcie ile czego dodacie.
Składniki:
makaron – użyłam kokardek
cukinia
cebula
czosnek
pomidory
cienkie, dobrej jakości parówki
świeża bazylia
odrobina oliwy
sól i pieprz
sól i pieprz
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Nie powinien być miękki, lecz al dente. Ugotowany przelać zimną wodą i odsączyć.
Cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki lub półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek i cukinię. (Cukinia również nie powinna być miękka, lecz al dente.) Bazylię posiekać. Wszystko dodać do makaronu, przyprawić i wymieszać.
Parówki obsmażyć ze wszystkich stron, dodać do makaronu. Podawać z pokrojonymi w cząstki pomidorami.
Dla tych, którzy lubią cukinię mam również placki z cukinii i pyszną tartę z cukinią.