1,1K
Jabłka w karmelu zna chyba każdy. Nie każdemu jednak odpowiada chrupkość świeżego jabłka z karmelową polewą. Ja postanowiłam zrobić jabłka nieco inaczej i myślę, że jeszcze pyszniej.
Pierwowzorem moich jabłuszek były klasyczne jabłka w karmelu. Surowe, bez opiekania, otulone chrupiąca powłoczką. No i, oczywiście, nabite na patyk do szaszłyka. Nie byłabym sobą, gdybym przynajmniej nie próbowała zrobić coś inaczej, po swojemu. Tak właśnie powstały pieczone jabłka z czekoladowo-kajmakową polewą i prażonymi płatkami migdałowymi. Nie za mocno słodkie, delikatnie tylko chrupiące. Pyszne. W sam raz na zimowy deser.
Przepis na pieczone jabłka z konfiturami
Składniki:
3 łyżki masła
4 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao
150 g masy kajmakowej z puszki
niewielkie jabłka
niewielkie jabłka
ulubiona konfitura
migdały lub płatki migdałowe
migdały lub płatki migdałowe
Jak zrobić jabłka pieczone z konfiturami – krok po kroku
Jabłka umyć i dokładnie osuszyć.
Delikatnie, od strony ogonka wykroić przynajmniej częściowo gniazdo nasienne. W to miejsce nałożyć konfitury.
Jabłka z konfiturami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Nie powinny być całkowicie miękkie.
Wyjąć i wystudzić lekko.
W tym czasie przygotować polewę:
W garnuszku podgrzać mleko, masło i kakao. Mieszając zagotować, odstawić z ognia. Dodać masę kajmakową i wszystko razem połączyć.
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe lub obrane ze skórki i posiekane migdały.
Jabłka oblewać polewą i obsypywać migdałami. Można podawać ciepłe lub mocno wystudzone.
Przepis ten pojawił się również w drugim numerze magazynu “Życie ze smakiem”, którego jestem współautorką. Możecie go przejrzeć lub ściągnąć na swoje komputery.