Kapusta duszona z jabłkami, marchewką i majerankiem – pyszny i prosty dodatek do drugiego dania.
Kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem jest po prosty smaczna i zdrowa! A to wszystko dlatego, że sama kapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić… Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm lub przynajmniej ogranicza produkty zwierzęce, kapusta stanowi źródło inspiracji.
Dzisiejszą kapustę z jabłkami przygotowuję zawsze, kiedy pozostaje mi resztka z kapusty na gołąbki. Rzadko zdarza mi się trafić idealnie z proporcjami. Czasami liście są tak poskręcane w środku, że nie udaje się zawinąć w nie farszu gołąbkowego. Co wtedy z taką kapusta? Wyrzucić szkoda, więc trzeba ją w jakiś smaczny sposób zagospodarować. Proponuję wtedy zrobić szybką duszoną kapustę z jabłkami i majerankiem.
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem – przepis
Składniki:
- mała główka białej kapusty
- 1 średnia cebula
- 4-5 kwaskowatych i twardych jabłek
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 2 średnie marchewki
- majeranek
- sól
- grubo mielony pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem – jak zrobić
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Kapustę poszatkować – stopień grubości dowolny.
- Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
- W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć ją lekko – powinna być delikatnie złota.
- Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, i na niewielkim podsmażać przez kilka minut mieszając często.
- W tym czasie jabłka przekrawać na pół, usuwać gniazda nasienne – nie obierać ich ze skóry.
- Następnie jabłka pokroić w grubą kostkę – ja kroiłam na 8 cząstek, a każdą cząstkę na 3 części.
- Jabłka wraz z marchwią dołożyć do kapusty, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości – trzeba mieszać co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło. Gdyby kapusta była zbyt sucha, można dolać kilka łyżek wody.
- Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kapusta powinna być lekko pikantna i pachnieć majerankiem, który wspaniale harmonizuje z aromatem jabłek.
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem jest idealnym dodatkiem do mięs. Jest delikatna i lekka, gdyż zawiera niewielką tylko ilość oleju. Wzdymające właściwości kapusty łagodzi majeranek, więc… jedzmy ją bez obaw. Jeśli lubicie kapustę, to możecie ja również wykorzystać od przygotowania zupy krem, podobnej do białego kremu z pietruszki i kalarepy.