Oznaczenia DOP (Denominazione di Origine Protetta) i IGP (Indicazione Geografica Protetta) są przyznawane oliwom pochodzącym z określonego terytorium i wyróżniającym się szczególnymi cechami. Znaki DOP i IGP są gwarancją, że oliwa pochodzi z regionu wymienionego na etykiecie, a cały jej proces produkcji jest ściśle określony, a jakość gwarantowana certyfikatem nadanym przez regionalne instytucje. Znaki DOP i IGP są gwarancją najwyższej jakości oliwy z oliwek extra vergine.
Określenie Bio lub Eco oznacza po prostu, iż oliwki z których została wytłoczona oliwa pochodzą z upraw ekologicznych. Są to również jedne z najlepszych oliw dostępnych na rynku.
Oliwy niefiltrowane to oliwy, które mają najwięcej cennych właściwości, dzięki drobinom oliwek pozostałym w płynie w wyniku braku procesu filtracji. Niezwykle ważne w takim przypadku jest stosunkowo szybkie spożycie takiej oliwy, gdyż cząsteczki oliwek mogą powodować szybszy proces fermentacji.
Oliwy extra vergine aromatyzowane posiadają wszelkie właściwości oliw czystych oliw extra verine. Dodany jest do nich aromat, który niejako wskazuje na ich przeznaczenie do określonych potraw.
Intensywność smaku i zapach oliwy definiują często takie określenia jak light, delicato czy mocno owocowa. Są to wszystko określenia oliw extra vergine nie ujmujące im żadnych właściwości klasycznej oliwy extra vergine. Określają one tak naprawdę tylko i wyłącznie moment zbioru oliwek, z których tłoczona jest oliwa, a tym samym mówią o tym, czy oliwa jest ostra czy łagodna w smaku. Oliwy tłoczone z oliwek z wczesnego okresu zbioru są bardzo intensywne w smaku i zapachu i często powodują uczucie gryzienia gardle. Oliwy tłoczone z oliwek zbieranych później są łagodniejsze i delikatniejsze. [źródło: Monini]