Idealnie kruche ciasteczka z makiem z kolorowymi, landrynkowymi witrażykami – są nie tylko smaczne i proste do zrobienia, ale także pięknie mogą prezentować się…na choince.
Przepis na kruche ciasteczka z witrażykami
Składniki:
Jak zrobić kruche ciasteczka z witrażykami – krok po kroku
Mąkę przesiać na stolnicę lub blat.
Dodać cukier i suchy mak. Wszystko razem przemieszać lekko.
Dodać masło i śmietanę – zagnieść gładkie ciasto.
Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.
Wykrawać dowolne kształty, w środku wycinać otwory.
Trzeba jednak zaglądać do nich, gdyż stopione landrynki mogą się pienić, a wtedy rozlewają się na ciastka. Gdyby tak się stało, wystarczy na chwilę uchylić piekarnik, celem zmniejszenia temperatury. Ciastkom to nie zaszkodzi.
Witrażyki w ciasteczkach już upieczonych
Gotowe, upieczone ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W środek otworu w ciasteczkach włożyć kawałki landrynek(lub całe landrynki jeśli otwór jest większy).
Ciasteczka z landrynkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 100-120 stopni na taki czas, jaki potrzebuje landrynka, żeby się roztopić.
Po roztopieniu ciastka wyjąć z piekarnika, wystudzić i dopiero wtedy zdejmować z blachy. (Landrynki muszą z powrotem zastygnąć, bo w przeciwnym razie “rozleją się”.)
Witrażyki przygotowane w taki sposób są przejrzyste, bez zbędnych zastygniętych w środku bąbelków powietrza.
Bardzo efektowne 🙂
dziękuję 🙂
fajnie wyglądają na choince 🙂
Są cudowne! 🙂