1,2K
Robiliście kiedyś zupę krem ze zwyczajnej białej kapusty? Ja zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Ta zupa jest mniej aksamitna niż większość zup kremów. Smak jednak jest ciekawy i można go delikatnie modyfikować dodatkami. Jeśli doda się kawałek ostrej zielonej papryczki, wtedy wyjdzie pikantna. Jeśli natomiast ograniczyć ilość wody, a zastąpić ja większą ilością słodkiej śmietanki, wtedy jej smak będzie łagodniejszy, śmietankowy. Ja smak zaostrzyłam podsmażonymi pieczarkami i garścią posiekanego szczypioru. Zupa dość szybko zniknęła z talerzy, a to znak, że wyszła pyszna.
Składniki:
2 średnie pietruszki
1/2 małego selera
1 mała cebula
biała kapusta – po skrojeniu objętościowo około 2-3 szklanki
kilka pieczarek
1-2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
około 100 ml słodkiej śmietanki (opcjonalnie)
szczypiorek
Pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w średnią kostkę. W garnku rozgrzać olej i zeszklić obraną i posiekaną cebulę. Dodać pietruszkę i seler. Mieszając również zeszklić – nie smażyć. Dodać poszatkowaną kapustę i poddusić wszystko podlewając niewielką ilością wody. Kiedy warzywa będą prawie miękkie wlać wodę (lub ewentualnie rosół/bulion), powinno jej być o kilka centymetrów powyżej poziomu warzyw. Garnek przykryć i na niewielkim ogniu ugotować wszystko do miękkości.
Ugotowaną zupę zblendować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem (najlepiej białym), wlać śmietankę i wymieszać.
Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na maśle. Szczypior posiekać.
Zupę podawać z pieczarkami i szczypiorem. Świetnie pasuje do tego pajda świeżego, chrupiącego chleba.