2,2K
Dzisiaj zapraszam Was na danie, którym nakarmicie nawet najbardziej głodnego mężczyznę 🙂 Danie wygląda niepozornie, ale gwarantuję, że każdy wstanie od stołu najedzony do syta. No chyba, że podacie mini porcje 😉 Do przygotowania tego dania używam pierożków tortellini kupionych w sklepie, na stoisku z makaronami. Nie bawiłam się w klejenie ich, czasami można zaszaleć i kupić coś gotowego 😉 Z podanych proporcji przygotujecie obiad dla dwóch bardzo głodnych lub 3-4 średnio głodnych osób.
Składniki:
1 paczka pierożków tortellini (250 g),
6-8 niezbyt grubych plastrów wędzonego boczku,
300 ml słodkiej śmietanki,
3 większe szalotki,
sól do smaku,
ostra papryka – w moim przypadku mielone płatki chili,
brokuł,
sól i cukier do ugotowania brokuła.
Tortellini ugotować. Powinny być nie do końca miękkie, lecz al dente. Odcedzić i odstawić pod przykryciem, żeby nie wystygły zbyt mocno. Brokuła ugotować w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Brokuł również powinien być nie do końca ugotowany lecz delikatnie chrupiący.
Plastry boczku wytopić na średnio rozgrzanej patelni. Powinny oddać jak najwięcej tłuszczu i stać się chrupiące. Patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana, gdyż wtedy boczek się przypali. Po wytopieniu kawałki boczku wyjąć na papierowy ręcznik.
Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na tłuszczu wytopionym z boczku. Wlać słodką śmietankę, zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić solą do smaku.
Tak przygotowanym sosem polać tortellini. Na górze ułożyć chrupkie kawałki boczku i ugotowanego brokuła. Posypać ostrą papryką – użyłam mielonych płatków chili.
Taki obiad przygotowuje się w iście ekspresowym tempie 🙂
Poddaję się… Idę cosik zjeść…
hihihihi…
Cudowne danie! Uwielbiam tortellini 🙂
ja też 🙂 zawsze staram się mieć paczuszkę w zapasie 😉
po prostu PYCHA!! cudne danko!!
dzięki 🙂
Przepyszne zestawienie 😉
dziękuję 🙂
pyszności 😀
potwierdzam 🙂
Uwielbiam pierożki tortellini w każdej odsłonie! 🙂
ja też 🙂