2,7K
Przepis na te babkę znalazłam u Iwony, która upiekła ja z dodatkiem tylko pomarańczy. Ja użyłam soku pomarańczowego, ale skórkę starłam z cytryny. Połączenie wyszło całkiem smaczne i aromatyczne. To ciasto wspaniale smakuje z mocną i gorzką herbatą. Nawet ja, zagorzała kawoszka, wolę do tej babki herbatę. Oryginalny przepis znajdziecie na blogu Izioni Pyszne Smaki.
Przepis na babkę pomarańczowo-cytrynową
Składniki:
250 g margaryny (użyłam 200 g masła)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
1 cytryna
Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć z niej żółtą skórkę. Masło utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku i po porcji przesianej wcześniej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Na końcu dodać skórkę cytrynowa i połączyć z ciastem.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone.
Przestudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem. Można udekorować kandyzowaną skórką cytrusową.
Przestudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem. Można udekorować kandyzowaną skórką cytrusową.
Już po raz kolejny robię babkę z tego przepisu. Czasem trochę modyfikuję. Moje dzieci uwielbiają, a córka najbardziej.
Ostatnio zamiast lukru polałam kremem lemon curd. ? Wyszło pysznie.
Fajnie wygląda, lubię takie ciasta 🙂
ja też 🙂
Wygląda pysznie, bardzo lubię babki, także chętnie spróbuje:)
życzę smacznego 🙂
Aromacik przy pieczeniu musiał zachęcać, wygląda super 🙂
oj tak, pachniało w całym domu 🙂
Piękna babka ci wyszła 🙂
dziękuję, Madziu 🙂
Piękna babeczka 🙂
a jaka pyszna 😉
Bardzo lubię babki, a takiej jeszcze nie robiłam! 🙂
cudownie puszysta i mięciutka:)
no jak mogłaś nie piec babki Iwonki? 😛
hihihi…
Musze kupić jedynie sok pomarańczowy i z pewnością wypróbuję przepis. 🙂
wypróbuj, na pewno Ci zasmakuje 🙂
Małgosiu cudna ta babeczka 🙂
dobry przepis to 99 procent sukcesu 🙂
Lubię babki 🙂
ja też 🙂
z chęcią wypróbuje ten przepis
polecam 🙂