Zupa z czerwonej soczewicy, ugotowana na wędzonce – prosta i szybka do zrobienia.
Czasami są takie dni, kiedy wszystko robimy w biegu. Mamy wrażenie, że czas przyspieszył, a doba skurczyła się. Jest mało czasu na przygotowanie posiłków, ale przecież coś jeść musimy. Właśnie na takie dni mam propozycję: zupa z soczewicy z dodatkiem wędzonki. Danie smaczne, z kilku składników i, co najważniejsze, do przygotowania w krótkim czasie. O tym, że zdrowsze od czegoś z torebki nie muszę chyba przekonywać?
Przepis na błyskawiczną zupę z soczewicy
Składniki:
Na oleju zeszklić pora, dodać warzywa i krótko przesmażyć.
Soczewicę przepłukać i wsypać do warzyw. Wlać wodę i całość ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w mniejsze kawałki wędzonkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Taka
zupa gotuje się błyskawicznie. Można ją śmiało przygotować “w ostatniej
chwili”. Jest syta, lecz nie jest tłusta. Polecam ją wielbicielom zup i
dań jednogarnkowych…oraz zabieganym.
Jeśli lubicie zupy, to spróbujcie także i tych zup:
[Aby otworzyć stronę z przepisem kliknij w nazwę lub zdjęcie]
Dziękuję ci dobra kobieto za ten przepis, właśnie myślałam: czego to ja jeszcze nie robiłam z soczewicy? Może jakaś zupa,a le jaka. No i mam!
podrzuć swoje sposoby na soczewicę 🙂
Małgosiu marzę o zjedzeniu tej pysznej zupki w Twojej obecności. Buziaki!
Basiu, wszystko przed nami 🙂
Mniam, lubimy takie zupy. 🙂
my tez 🙂
Mniam zupka pyszna. A produkty z Nove polecam, są świetne 🙂
Nove poznałam około rok temu i mam takie samo zdanie jak Ty 🙂
Bardzo ciekawe połączenie składników! Chętnie bym zjadła 🙂
musisz ugotować, nie ma wyjścia 😉