Kruche paszteciki drożdżowe z farszem mięsnym to pyszna przekąska, prosta i szybka do zrobienia. Można wykorzystać gotowane mięso z zupy, które czasami zostaje po obiedzie. Wypróbuj najlepszy przepis na paszteciki.
Kruche drożdżowe paszteciki z mięsem to sprawdzony sposób na pyszną przekąskę lub dodatek do zup. Świetnie sprawdzają się także na święta. Farsz mięsny można przygotować z mięsa, które pozostaje nam po ugotowaniu zupy. Dzisiejsze moje paszteciki powstały z przepisu znalezionego na blogu Smaczna Pyza.
Przepis na krucho-drożdżowe paszteciki z mięsem
Farsz:
- ok. 500 g ugotowanego mięsa (wykorzystałam to, na którym gotowałam barszcz)
- 1 średnia cebula
- 2 średnie ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- sól, pieprz, majeranek
Jak zrobić farsz do pasztecików
Mięso zmielić. Cebule pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Dodać mięso i przyprawy. Przesmażyć krótko, aby wszystko dobrze się połączyło i odstawić do przestygnięcia.
Krucho-drożdżowe ciasto na paszteciki:
- ok. 4 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
- 250 g masła
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g świeżych drożdży
- ok. 1/2 szklanki śmietany
- do posypania: czarnuszka
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Jak zrobić krucho-drożdżowe paszteciki z mięsem – krok po kroku
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, dołożyć pokrojone masło i rozetrzeć wszystko dłońmi aby nie było dużych grudek.
- Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić aż się rozpuszczą.
- Do mąki i masła dodać drożdże i pozostałe składniki – zagnieść na gładkie ciasto.
- Ciasto nie musi leżeć i wyrastać, więc od razu można je podzielić na 8 kawałków i rozwałkowywać na prostokąty.
- Wzdłuż dłuższego boku, na środku, nakładać farsz i zwijać w rulonik. (Brzeg powinien znaleźć się pod spodem.)
- Ostrym nożem kroić na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze.
- Górę można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami – ja użyłam czarnuszki.
- Piec w temperaturze 180℃ do zrumienienia.
Podawać na gorąco lub na zimno. Wspaniale takie paszteciki smakują z barszczem.
Paszteciki są niezwykle kruche, a jednocześnie miękkie. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, który sprawdzi się również do przygotowania rogalików z różnymi farszami.
Jeśli lubisz paszteciki, wypróbuj także i inne przepisy
(aby otworzyć przepis wystarczy kliknąć w nazwę lub zdjęcie)
Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem zamiast tradycyjnych kanapek.
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą – dla wielbicieli wypieków z mąką pełnoziarnistą.
Czy można prosić o podanie ilości mąki według wagi, a nie szklanki?
Oczywiście 🙂 To jest około 670 g, większa precyzja przy tym przepisie nie jest konieczna.
Dołączyłam pod składnikami przelicznik, można przekalkulować nie tylko mąkę 😉
Dziękuję za przepis ,jest zajefajny ,pasztecik wyszły lekie ,puszyste.Zdrowych ,spokojnych świąt życzę
Bożeno, dziękuję za życzenia 🙂 Życzę szczęśliwego Nowego Roku 🙂
Takie paszteciki to ja lubię i faktycznie to świetny pomysł na imprezę 🙂 znikają zawsze jako pierwsze. Czasami szykuje podobne na nasze górskie wycieczki, to najlepsza syta przekąska 🙂
Robię podobne z dodatkiem żółtego sera i szynki. Też są rewelacyjne zamiast kanapek 🙂
Moja rodzina uwielbia takie przekąski. Pasztecików według Twojego przepisu jeszcze nie przygotowywałam, ale chętnie wypróbuję. Wyglądają smakowicie. Moja dwunastoletnia córka niedawno zaczęła eksperymentować w kuchni i myślę, że poradziłaby sobie z przygotowaniem. Muszę podsunąć jej taki pomysł 🙂
Magda, myślę, ze to idealny przepis dla kogoś, kto się uczy dopiero. Życzę powodzenia i baaaardzo smacznego 🙂
Wspaniale ciasto, pierwszy raz robilam cokolwiek na drozdzowym ciescie i wyszlo genialne- lekkie, a po upieczeniu delikatne i miekkie. Polecam I pozdrawiam xD
bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam 🙂
Jak na 1szy raz wyszło świetnie !
Pychotka, robiłam na sylwestra,wszystkim smakowały, a w ogóle ciasto jest rewelka :)Polecam
Pyszności!
Prześliczne paszteciki! Uwielbiam z dodatkiem barszczyku 🙂
zdrowych i wesołych Świąt!
Małgosiu, spokojnych świąt, szerokiej drogi i szczęśliwych chwil, by został ten nastrój na kolejny rok 🙂
Zrobię je na pewno, ale po Świętach 🙂
Wesołych i smacznych Świąt Gosiu :*
Pachną te paszteciki. Życzę radosnego świętowania. Wszystkiego dobrego!
bardzo fajny blog:) zapraszam do mnie:)
obserwujemy?
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
piękne paszteciki zrobiłaś 🙂 wesołych Świąt, Małgosiu 🙂
Uwielbiam je ! Wszystkiego co najlepsze i najsłodsze :*
Świetne paszteciki:)
Małgosiu…w tym wyjątkowym czasie jakim są Święta życzę Ci abyś spędziła ten czas bardzo szczęśliwie, w gronie ukochanych ludzi. 🙂
Paszteciki do barszczyku muszą być! 😀
Pysznie wyglądają. Lubię gdy mają tak dużo farszu.