1,7K
Cytrusy zapanowały ostatnio w mojej kuchni. Może to podświadoma tęsknota do słońca i lata? Nie wiem… Na pewno dania wzbogacone takimi owocami, mają lekkość i świeżość. Zwyczajny pieczony kurczak, w połączeniu z pomarańczą, jej kolorem, aromatem i smakiem, jest pyszniejszy i lżejszy. Jeśli zostało Wam trochę pieczonego kurczaka ze świąt, to możecie go wykorzystać właśnie do takiej sałatki. Takie sałatki znikają w mig. Nie trzeba nikogo długo namawiać ?
Przepis na sałatkę z awokado, pomarańczą, gruszką i kurczakiem na sałacie
Składniki na 3-4 porcje:
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
1 gruszka
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 pomarańcza
2 spore garście sałaty
1 łyżka łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka pestek z dyni
Kurczaka przyprawić solą, pieprzem i papryką. Owinąć folią spożywczą i przełożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Sałatę opłukać, dobrze osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ja użyłam bardzo młodej sałaty, wyhodowanej w domowej mini szklarni.
Gruszkę umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie cząstki.
Pomarańczę obrać ze skóry i ostrym nożem wyciąć cząstki bez albedo (białej skórki).
Awokado obrać, przekroić i usunąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniało.
Słonecznik i dynię lekko uprażyć na suchej patelni.
Kurczaka opiec na patelni lub zgrillować. Pokroić w mniejsze kawałki.
Na półmisku lub w miseczce układać najpierw sałatę, a na niej kawałki awokado, gruszki, pomarańczy i kurczaka. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika i dyni.
Spróbuj także:
To zdecydowanie coś dla mnie, chociaż kurczaka to może na coś bym podmieniła 🙂
Uważam, że każdą sałatkę warto modyfikować po swojemu. Nawet jeśli czasami nie będzie już taka sama ?