Kakaowy deser pudding z chia z owocami: kawałkami pomarańczy i pestkami granatu, z dodatkiem ciasteczek.
Kakaowy deser pudding z chia z owocami to prawdziwe bogactwo dobrych wartości odżywczych. Warto sięgać po chia zwłaszcza wiosną, kiedy jesteśmy wymęczeni brakiem słońca, świeżych warzyw i owoców. Właściwie to nie wiem czy to jest deser, czy może śniadanie na słodko. Dla takich łasuchów jak ja, może to być i jedno, i drugie. Chia to bogactwo wartościowych składników odżywczych. Sprawdzają się do wielu dań, ale ja najchętniej sięgam po nie przygotowując desery. Tęskniąc za słońcem i za intensywnymi barwami, wymyśliłam sobie taki oto pudding: kakaowy, z pomarańczą i granatem. Nasionka w mleku namoczyłam na noc, więc rano, zamiast tradycyjnego śniadania, mogłam rozpieścić się czymś słodkim, a jednocześnie zdrowym. Warto o tej porze roku rozpoczynać dzień od czegoś miłego ?
Składniki na 3-4 porcje:
- 500 ml mleka
- 5 łyżek nasion chia
- 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao
- 1 pomarańcza
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub nasionka z 1/4 laski wanilii
- 1 granat
- kilka herbatników (opcjonalnie)
Jak zrobić kakaowy deser pudding z chia z owocami
Do mleka dodać kakao i wymieszać. Gorzkie kakao dość opornie łączy się z zimnym mlekiem, więc odrobinę mleka można podgrzać lub uzbroić się w cierpliwość. (Ewentualne grudki nie stanowią jednak problemu.) Dodać nasiona chia i miód oraz esencję waniliową lub nasionka wanilii. (wanilię należy przeciąć wzdłuż i czubkiem łyżeczki lub noża zaskrobać nasionka.) Wszystko razem wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wymieszać i odstawić ponownie na 3-4 godziny. (Deser można także przygotować na noc.)
Na dno miseczek pucharków lub szklaneczek wsypać pokruszone herbatki – po 1-2 na porcję. Na nie przełożyć kakaowy pudding, a na jego wierzchu ułożyć kawałki pomarańczy i pestki granatu.
Domowe desery są pyszne – spróbuj także innych
Mleczny deser kawowo-waniliowy z chia i borówkami
Czekoladowa owsianka z chia i bakaliami