Crumble z czereśniami i migdałami, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Sprawdź jak szybko i prosto możesz zrobić ten pyszny deser.
Szukając pomysłu na deser, który będzie pasował w tak upalne dni jak ostatnio, przypomniała sobie o crumble. Dawno już nie robiłam tego deseru, a jest przecież taki pyszny i prosty. Można go zaserwować w najprostszej formie, czyli po upieczeniu przełożyć na talerzyk lub podać w foremkach, w których się zapiekały. Smakuje pysznie z lodami i bitą śmietaną, ale także i samodzielnie, bez dodatków. Tym razem użyłam czereśni z dodatkiem płatków migdałowych. Można powiedzieć, ze jest to deser idealny, nie uważacie? ?
Przepis na crumble z czereśniami i migdałami
Składniki:
- czereśnie
- płatki migdałowe
- 200 g masła + trochę do wysmarowania formy
- 300 g mąki pszennej
- 50-70 g cukru
Jak zrobić crumble z czereśniami i migdałami – krok po kroku
- Należy zacząć od przygotowania kruszonki, czyli najprostszego kruchego ciasta. Mąkę przesiać i wsypać do miski, dodać cukier i masło. Palcami, rozcierając, połączyć wszystkie składniki. Powinno powstać nie zbite ciasto, a sypka masa z niewielkimi grudkami.
- Ciasto przykryć lub przesypać do woreczka i schować do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny.
- W tym czasie trzeba umyć czereśnie i wypestkować je.
- Foremki do zapiekania (lub jedną dużą formę) wysmarować masłem.
- Na dnie foremek ułożyć owoce, a na owocach rozsypać dowolną ilość kruszonki i płatki migdałów.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i zapiekać przez około 20-30 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni.
- Crumble można podawać na gorąco lub po wystudzeniu. Pysznie smakuje z gałką lodów lub z kleksem bitej śmietany. Można podawać je w foremce albo przełożyć na talerzyk.
Wskazówka:
Do zrobienia crumble można wykorzystać dowolne kruche ciasto. Czasami zostają mi jakieś skrawki z tart lub babeczek, więc wkładam je do pudełeczka i mrożę. Kiedy nazbiera mi się takich skrawków wystarczająco dużo, wtedy je wykorzystuję do przygotowania crumble z dowolnymi owocami.
Zamiast płatków migdałowych można wykorzystać całe migdały po posiekaniu lub dowolne ulubione orzechy.
Spróbuj także
…crumble z orzechami i jabłkami
Jeszcze nigdy nie robiłam, chłopaki zawsze wolą grubsze desery ?jak kruszonka to z drożdżówką i weź tu z nimi gadaj?
To jest jeden z deserów, który TRZEBA spróbować. Ja miałam tak samo jak Twoje chłopaki 😉