2,K
Kupiłam ostatnio sporo fasolki szparagowej. Obowiązkowe danie to fasolka z wody z dodatkiem bułki tartej zrumienionej na maśle. No ale ile jej można zjeść? Na pewno nie na kilogramy. Z pozostałej postanowiłam zrobić sałatkę, która nada się również na obiad w upalny dzień. Sałatka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba jej koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej smaku doda ser feta.
Składniki:
300 g fasolki szparagowej
200 g sera feta
200 g pomidorków koktajlowych
3-4 łyżki łuskanego słonecznika
listki świeżej bazylii
Fasolkę szparagową oczyścić – pousuwać końcówki i ewentualne łyka, dokładnie wypłukać. Ugotować do miękkości. (Na około 1 litr wody dodać 1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru.) Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę.
Na suchej patelni podprażyć słonecznik – wystudzić.
Wszystkie składniki wymieszać razem. Udekorować listkami bazylii.
Można skropić dobra oliwą, ale nie jest to konieczne.
Można skropić dobra oliwą, ale nie jest to konieczne.
Dlaczego powinniśmy jeść fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa jest produktem, z którego można wyczarować wiele pysznych dań. Żółta jest źródłem fosforu i potasu, natomiast zielona prowitaminy A i kwasu foliowego, tak cennego przede wszystkim dla przyszłych mam. Jest produktem dietetycznym, gdyż zawiera bardzo dużo błonnika regulującego przemianę materii i jednocześnie jest niskokaloryczna. Polecana jest także cukrzykom ze względu na swój niski indeks glikemiczny.
Jednak uwaga: fasolki szparagowej nie należy spożywać na surowo, gdyż w tej postaci zawiera toksalbuminę, toksyczny związek, który wywołuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Toksalbumina ginie podczas obróbki cieplnej.
Spróbuj także fasolki szparagowej na ostro z dodatkiem chilli
Fajna ta sałatka. Masz rację, że ciągle z bułką niecda się jeść. Spróbuję Twojej sałatki z przyjemnością. Jakbyś jeszcze chciała to u mnie jest fasolka z sosem bolońskim. Też fajna alternatywa na danie jednogarnkowe. Buziaki ☺️
Wszystko to, co kocham na talerzu! I ten słonecznik! Aż ślinka cieknie!
Uwielbiam takie sałatki, a prażony słonecznik to kocham
Idealny przepis dla mnie. Kocham fasolkę szparagową. Na pewno zrobię w najbliższym czasie 😀
Zawsze poluje na fasolkę w dobrej cenie. Nie mam miejsca w ogrodzie na swoją, ale za to chętnych na gotowaną z bułką tarta wokół mnóstwo. Sałatki takiej nie jadłam, ciekawe połączenie i do tego wygląda smakowicie. Wypróbuję 🙂
Nie jadłam jeszcze sałatki w takiej kompozycji, więc tym bardziej jestem jej ciekawa 🙂
Ciekawe połączenie. Będę musiała przygotować dla Pawła
Pyszny pomysł na fasolkę!
Sporo w nim śródziemnomorskich smaków i aromatów. Biorę całość. Jestem wielbicielką letniej fasolki szparagowej.
Uwielbiam fasolkę szparagową, uwielbiam fetę, uwielbiam pomidorki, więc ta sałatka to zdecydowanie coś dla mnie. Zrobię na pewno 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Świetny pomysł, ja robię szparagową z pomidorami i oliwą, jeszcze sera nie dodawałam, ale wszystko przede mną, warto spróbować
Sałatki to ja uwielbiam i tylko to mogę jeść całymi dniami 🙂 mięso to dla mojego męża a dla mnie zielone i kolorowe 🙂