Kruche ciasto z czereśniami, prawdziwe czereśniowe love – sprawdź jak szybko je upieczesz.
Kruche ciasto z czereśniami to idealna propozycja na letnie popołudnie. Ponieważ sezon na czereśnie w pełni, trzeba to koniecznie wykorzystać. Bez wątpienia czereśnie są idealnymi, uniwersalnymi owocami i można z nich zrobić desery, ciasta, a także przetwory. Dzisiejszy placek w zasadzie powstaje “przy okazji”. Zagniatanie ciasta zajmuje niewiele czasu i można go przygotować więcej, na przykład 2-3 porcje. Bez wątpienia przechowa się w lodówce kilka dni.
Przepis na kruche ciasto z czereśniami
Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej
- 5 żółtek +5 białek na piankę
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru + 1/2 szklanki na piankę
- około 600 g czereśni
Jak zrobić kruche ciasto z czereśniami – krok po kroku
- Mąkę przesiać na blat lub stolnicę, dodać zimne masło i cukier. Całość posiekać nożem – najłatwiej wszystko razem włożyć do malaksera/blendera i zmiksować.
- Żółtka rozmieszać ze śmietaną i dodać do reszty składników. Szybko zagnieść ciasto.
- Podzielić je na mniejsze części, owinąć folią spożywczą (lub włożyć do woreczka) i schować do lodówki przynajmniej na godzinę.
- Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
- Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi oczkami zetrzeć 2/3 ciasta wyjętego z lodówki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w uchylonym piekarniku, po tym czasie wyjąć.
- Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubijać, aż cukier dokładnie się rozpuści, a piana będzie sztywna.
- Na upieczony spód wyłożyć równomiernie owoce. Na owoce – pianę z białek, a na pianę zetrzeć resztę ciasta.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na koło 35-40 minut. Starte na wierzchu ciasto powinno się przyrumienić, podobnie jak pianka.
- Ciasto piekłam na blaszce o wymiarach 24 cm X 34 cm.
Wskazówki
Ponieważ ciasto po schłodzeniu będzie trzeba zetrzeć na tarce, dobrze jest, aby jego kawałki nie były zbyt duże. Wtedy łatwo dadzą się trzymać podczas ścierania, a samo ścieranie będzie krócej trwało.
Kruche ciasto nie powinno za bardzo ogrzewać się w dłoni, gdyż po upieczeniu straci na kruchości, a będzie twardsze niż powinno.
Ponieważ kruche ciasto jest bardzo uniwersalne, nada się zdecydowana większość owoców, można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, a nawet owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem.
Ilość cukru do ubicia piany z białek podałam orientacyjnie. W przypadku kwaśnych owoców warto dodać go więcej, a do słodszych mniej, aby finalnie ciasto nie stało się zbyt słodkie i mało owocowe.
Lubisz ciasta z owocami?
Wypróbuj także inne – aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.

Tarta z kremem z bitej śmietany i białej czekolady, z konfiturami i borówkami
Blogowa aplikacja kuchenny przelicznik miar i wag produktów użytych w przepisach pomoże Ci w gotowaniu i pieczeniu – wypróbuj.