Zupa z łososia, na mleczku kokosowym i z dodatkiem kapusty pak choi i marchewki to smaczny i prosty obiad.
Dzisiaj zupa, która powstała w pośpiechu i z tego, co akurat było pod ręką. Zupa sycąca, o konkretnym i zdecydowanym smaku. Zasmakowała nawet komuś, co za zupami przepada średnio – mówiąc dość delikatnie. Wielką zaletą tej zupy jest bardzo krótki czas jej powstawania. Łososia nie trzeba przecież gotować, wystarczy zaparzyć we wrzącej zupie, a posiekane drobno warzywa są gotowe w kilka minut.
W tej zupie mocno wyczuwalny jest posmak i delikatna słodycz mleczka kokosowego, co w połączeniu z ostrą papryczką (ilość podałam orientacyjnie, dopasujcie ją do swojego smaku) i smakiem łososia, daje naprawdę pyszny efekt. Ale co tam, nie będę się rozpisywać. Sami spróbujcie.
Przepis na zupę rybną z łososia, z kapustą pak choi, mleczkiem kokosowym i marchewką
Składniki na 4-5 porcji:
W garnku rozgrzać olej. Dodać por, papryczkę i czosnek, poddusić przez około 2 minuty mieszając co chwilę. Dodać marchewkę i mieszając podsmażać kolejne około 2 minuty. Wlać wodę, dodać kapustę pak choi, przyprawić solą i całość ugotować do miękkości.
Na końcu zmniejszyć ogień na minimalny, dodać kawałki łososia i wlać mleczko kokosowe. Całość ewentualnie doprawić jeszcze solą i gotować przez około minutę.