2,3K
Owocowe sałatki są smaczne, lekkie i zdrowe. Doskonale zastępują słodycze, które wartości odżywczych raczej mają niewiele. Zamiast ciasteczka sięgnijmy więc po owocową sałatkę.
Chyba nietrudno zauważyć, że gruszka i ananas to jedne z moich ulubionych połączeń. Moim zdaniem harmonizują ze sobą tak idealnie, że grzechem byłoby nie ulec temu duetowi. Bez wątpienia są to owoce pasujące do dań słodkich i wytrawnych. Całkiem niedawno pokazywałam na blogu przepis na sałatkę, gdzie gruszce i ananasowi towarzyszyła feta, pestki granatu i szynka szwarcwaldzka. Dzisiaj zamiast tych wytrawnych dodatków dorzuciłam świeżą miętę i sok z limonki. I tak w prosty i szybki sposób powstała słodka sałatka, którą można podać na deser lub jako dodatek do drugiego śniadania. Przy okazji chciałam Wam pokazać w jak prosty sposób można odmienić dwie sałatki, na pozór takie same. Wystarczy dołożyć jeden lub dwa kontrastujące w smaku składniki, a całość smakuje inaczej.
Przepis na owocową sałatkę z gruszkami, ananasem, granatem i miętą
Składniki:
1/2 świeżego ananasa
2 większe gruszki
1 owoc granatu
garść listków świeżej mięty
sok z limonki do smaku
opcjonalnie odrobina płynnego miodu
Jak zrobić owocową sałatkę?
Ananas obrać ze skóry. Jak to zrobić? Zerknij poniżej przepisu.
Ananas pokroić w mniejsze kawałki dowolnej wielkości.
Ananas pokroić w mniejsze kawałki dowolnej wielkości.
Gruszkę przekroić, wyciąć gniazdo nasienne. Bez obierania ze skórki pokroić ją na kawałki zbliżone do kawałków ananasa.Granat obrać i wyjąć pestki. Jak to zrobić? Zerknij poniżej przepisu.
Do miseczki włożyć kawałki ananasa i gruszki, listki mięty i pestki granatu.Skropić obficie sokiem świeżo wyciśniętym z limonki i ewentualnie – jeśli ktoś lubi bardzo słodkie dania – dodać odrobinę miodu.
Sałatka gotowa!
Jak wydobyć pestki z granatu?
Granat przekroić w poprzek.
Odwrócić go nad naczyniem “do góry dnem”.
Uderzać w granat końcem drewnianej łyżki, a pestki same wypadną.
Te, które nie wypadną można usunąć łyżką.
Jak obrać świeży ananas?
Ananas ściąć lekko od góry i od dołu.
Postawić na desce i ostrym nożem z góry na dół ścinać brzegi. Grubość zależy od ananasa. Gdyby pozostawały twarde “oczka”, je również należy wyciąć.
Po obkrojeniu całości przekroić wzdłuż na cztery części i odciąć twardy środek.
Ananas jest już gotowy do jedzenia.
Lubisz owocowe sałatki?
Spróbuj także sałatki z gruszką i ananasem z dodatkiem sera feta, szynki długo dojrzewającej i pestek granatu. Delikatne i słodkie owoce wspaniale harmonizują z tymi wytrawnymi dodatkami.