1,8K
Bardzo lubię łączyć lekko słodkawy i jednocześnie kwaskowaty smak owoców z intensywnym smakiem mięsa lub wędlin. Z takich składników można stworzyć w prosty i szybki sposób pyszną sałatkę, która nie będzie wymagała już dodatku żadnych sosów. I właśnie tak powstała moja dzisiejsza sałatka: słodycz gruszki i ananasa cudownie komponuje się ze zdecydowanymi smakami sera feta i szynki szwarcwaldzkiej. Pestki granatu są przysłowiową kropką nad i ?
Składniki:
1/2 świeżego ananasa
1 owoc granatu
1 gruszka – użyłam mojej ulubionej Konferencji
150 g sera feta
100 g szybki szwarcwaldzkiej cieniutko skrojonej
Jak zrobić sałatkę?
Ananas pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gruszkę przekroić wzdłuż, wyciąć środek i ją również pokroić w kostkę lub mniejsze cząstki.
Ser feta pokroić w niedużą kostkę.
Granat przekroić na pół w poprzek. Jeśli będziemy uderzać końcem drewnianej łyżki w skorupę granatu, wtedy pestki same wypadną. Trzeba jednak robić to dość energicznie.
Na półmisku układać ananas, gruszkę, kawałki szynki i ser feta. Na końcu obsypać pestkami granatu.
Tej sałatki nie trzeba niczym przyprawiać. Smaki komponują się ze sobą idealnie ?
Jak obrać świeżego ananasa?
Ananasa ściąć lekko od góry i od dołu. Postawić na desce i ostrym nożem z góry na dół ścinać brzegi. Grubość zależy od ananasa. Gdyby pozostawały twarde “oczka”, je również należy wyciąć. Po obkrojeniu całości przekroić wzdłuż na cztery części i odciąć twardy środek. Ananas jest już gotowy do jedzenia.
Lubisz połączenia takich smaków?
Spróbuj podobnej sałatki z ananasem i gruszką, która może być pysznym deserem lub słodkim dodatkiem do drugiego śniadania:
Spróbuj podobnej sałatki z ananasem i gruszką, która może być pysznym deserem lub słodkim dodatkiem do drugiego śniadania: