DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
PoradyŚniadania i kolacje

Drugie śniadanie i lunch podczas pracy biurowej – dlaczego są tak ważne i co powinno się jadać?

by Małgorzata Kijowska 6 września 2018
Napisane przez Małgorzata Kijowska 6 września 2018
O potrzebie jadania śniadań nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. A jak jest z drugimi śnia­da­niami i lun­chami, kiedy godzi­nami pra­cu­jemy przy kom­pu­te­rze? Oba­wiam się, że wielu z nas pod­jada bato­niki, cia­steczka i inne słod­ko­ści – bez wąt­pie­nia dają ener­ge­tycz­nego kopa, ale nie­stety tylko na chwilę.

zdrowy lunch, jak komponować zdrowe śniadanie, praca w biurze-co jeść, daylicooking

Czym są puste kalo­rie?

Pustymi kalo­riami okre­śla się potocznie pro­dukty bar­dzo kalo­ryczne o mini­mal­nej war­to­ści odżyw­czej, czyli naj­czę­ściej bogate w cukry (czyli węglo­wo­dany) pro­ste i tłuszcz. Pro­dukty wyso­ko­prze­two­rzone, słod­kie napoje, fast food, sło­dy­cze – lubimy to, prawda? Wystar­czy spoj­rzeć na prze­cięt­nego miesz­kańca tzw. państw wysoko roz­wi­nię­tych, który jada fast food i popija kolo­ro­wym napo­jem. Jak wygląda? No wła­śnie… Oty­łość to jed­nak nie tylko kwe­stia wyglądu i liczby kilo­gra­mów na łazien­ko­wej wadze. Ludzie otyli zma­gają się z wie­loma cho­ro­bami i scho­rze­niami. Cukrzyca, miaż­dżyca, zwy­rod­nie­nia sta­wów, to tylko nie­wielka część z nich. Bar­dzo czę­sto poja­wiają się nie­do­bory wita­min i mine­ra­łów, któ­rych obja­wami są m.in. łam­li­wość i kru­chość paznokci, wypa­da­nie wło­sów, pro­blemy z cerą. Osoby wyko­nu­jące pracę sie­dzącą bar­dzo czę­sto bory­kają się także z pro­ble­mami tra­wien­nymi, czyli m.in. wzdęciami i zaparciam. Istotne jest więc, aby w die­cie zapew­nić odpo­wied­nią ilość błon­nika, który zadba o pra­wi­dłową pery­stal­tykę jelit. Niewłaściwa praca jelit może skończyć się bardzo dokuczliwymi hemoroidami, które potem trudno jest wyleczyć.
Jaka jest korzyść po szybkim zje­dze­niu słod­kiego bato­nika?

W krót­kim cza­sie czujesz się w pełni sił, bo cukry pro­ste zawarte w sło­dy­czach są bły­ska­wicz­nie tra­wione i dosta­jąc się do krwi podno­szą poziom glu­kozy. Przy tak gwał­tow­nym jej skoku, orga­nizm działa rów­nie gwał­tow­nie pro­du­ku­jąc insu­linę, która z kolei obniża poziom glu­kozy. Zaczy­nasz odczuwać znowu głód, a co za tym idzie trudno sku­pić się na pracy, jeśli myśli znowu krążą wokół jedze­nia.

Cukry (węglo­wo­dany) zło­żone, które są naj­ko­rzyst­niej­sze dla nas, znaj­dziemy m.in. w pro­duk­tach zbo­żo­wych peł­no­ziar­ni­stych. Dla­czego są lep­sze od pro­stych? Są lep­sze, gdyż uwal­niają się stop­niowo i w znacz­nie dłuż­szym cza­sie. Po zje­dze­niu ich nie odczuwa się gwał­tow­nego skoku energii, lecz będzie on roz­ło­żony w cza­sie, a więc taki posi­łek wystar­czy na dłu­żej. Dosko­na­łym tego przy­kła­dem są owsianki, płatki zbo­żowe, peł­no­ziar­ni­ste nisko­sło­dzone cia­steczka z dodat­kiem orze­chów, pestek dyni czy sło­necz­nika, owo­ców (także suszo­nych) czy nie­wiel­kiej ilo­ści gorz­kiej cze­ko­lady. Orze­chy to dosko­nałe źró­dło kwa­sów Omega 3, wita­min z grupy B; pestki dyni to bogac­two cynku, cze­ko­lada prze­ciw­u­tle­nia­czy i magnezu. Suszone owoce dostar­czą rów­nież prze­ciw­u­tle­nia­czy, spo­rej dawki wita­min, mine­ra­łów i błon­nika. Nasz mózg, aby dobrze funk­cjo­no­wać potrze­buje wła­śnie tego, a nie cze­ko­lady czy wafelka. To także dosko­nała pro­po­zy­cja dla łasu­chów dba­ją­cych o sie­bie: nie­wielka dawka cukru idzie w parze z całą paletą dobro­czyn­nych skład­ni­ków, któ­rych próżno szu­kać w kla­sycz­nych sło­dy­czach.

Jeśli koniecznie musisz zjeść batonika, zadbaj przynajmniej o to, aby należał on do tzw. zdrowych słodyczy Spróbuj słodycze przygotować samodzielnie w domu, na przykład takie jak:

 
➤Batoniki z amarantusem, orzechami i sezamem
➤Czekoladowe kuleczki z płatkami owsianymi i ekspandowanym ziarnem
➤Kruche ciasteczka owsiane

Jakie powinno być dru­gie śnia­da­nie dla osób wyko­nu­ją­cych pracę sie­dzącą?

Kanapki są dobrym rozwiązaniem, ale najlepiej jest unikać jasnego pieczywa. Najzdrowsze jest peł­no­ziar­ni­ste, z dodat­kiem otrąb czy zia­ren (np. sie­mie­nia lnia­nego, sło­necz­nika, pestek dyni, itd.) Nie kie­ruj się jed­nak kolo­rem pie­czywa, lecz czy­taj jego skład. (Każdy sklep sprzedajacy pieczywo musi takie skłądy udostępniać klientom.) Pie­czywo swój kolor może zawdzię­czać nie peł­no­ziar­ni­stej mące, lecz dodat­kom takim jak na przy­kład kar­mel czy słód jęcz­mienny.
Do pieczywa bar­dzo dobrym dodat­kiem są warzywa (np. sałata, papryka, ogó­rek, pomi­dor), twa­rożki samo­dziel­nie przy­go­to­wane (na słodko lub wytrawne), dobrej jako­ści żółte sery – ważne, żeby to były praw­dziwe sery, a nie wyroby sero­po­dobne. Świetne rozwiązanie to lekkie sałatki z surowych warzyw z dodatkiem pieczywa.


Pieczywo można upiec samodzielnie w domu. Nie jest to ani trudne, ani szczególnie pracochłonne. Wypróbuj jeden z wielu moich przepisów na pieczywo, szczególnie polecam poniższe:

 
➤Pszenny chleb drożdżowy z żółtym serem
➤Maślane bułeczki śniadaniowe
➤Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami w oliwie

Sałatka na drugie śniadanie

Sałatki świetnie nadają się, aby zabierać je ze sobą do pracy. Zapakowane do słoiczka lub specjalnego pudełka będą pysznym urozmaiceniem. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na sałatki klasyczne z sosami majonezowymi, a także na te lżejsze. Najsmaczniejsze sałatki z sosami majonezowymi to takie, które przyprawia się bezpośrednio przed jedzeniem. Warto więc sos zapakować do małego, oddzielnego pojemnika.

Może zasmakuje Ci jedna z moich ulubionych sałatek?

➤Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z majonezowym sosem musztardowym
➤Sałatka Cobb – nazywana także eat cobb 
➤Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i papryki 
 
➤Sałatka z kaszy orkiszowej, z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią i papryką 
➤Sałatka z pieczonym kurczakiem, chrupiącym boczkiem i winogronem
➤Sałatka ze świeżego szpinaku, z dodatkiem kurczaka, pomidorków koktajlowych i jajka


Owoce sta­nowią dosko­nałe uzu­peł­nie­nie dru­gich śnia­dań.

Dokła­dajmy do naszych kana­pek ulu­bione jabłka, gruszki, a nawet banany, które wbrew pozo­rom są bar­dzo war­to­ściowe. Niech taki owoc sta­nowi zamien­nik bato­nika czy wafelka, po który czę­sto się­gamy po śnia­da­niu. Dostar­czymy do orga­ni­zmu cukier, ale będzie on znacz­nie zdrow­szy.

Zamiast słodyczy można przygotować w domu zdrowe i smaczne sałatki owocowe lub desery:

 
➤Sałatka ze świeżym ananasem, bananem, brzoskwinią i suszoną żurawiną
➤Cytrusowa sałatka z lekko korzennym sosem i naturalnym jogurtem
➤Owocowy deser jogurtowy z ekspandowanym ziarnem i miodem

Kawa czy her­bata?

Odwieczny dyle­mat w biu­rze, choć chyba raczej to kawa zde­cy­do­wa­nie wie­dzie prym wśród biu­ro­wych napo­jów. Nad­miar kawy nie służy naszemu zdro­wiu, bo wypłu­kuje magnez. A ten odpo­wiada za pra­wi­dłową pracę serca i mię­śni, w pew­nym stop­niu chroni przed zatru­ciami, gdyż zmniej­sza tok­sycz­ność np. oło­wiu. Magnez także ma dobro­czynny wpływa na nasze emo­cje, gdyż tłumi ner­wo­wość, wyci­sza i wspo­maga radze­nie sobie ze stre­sem. Jeśli będziemy wypi­jać nadmierną ilość kawy, wtedy poziom magnezu będzie nam spa­dać. Warto kawę zamie­nić na her­batę, a wybór jest ogromny: od zio­ło­wych, przez owo­cowe, czarne, białe do czer­wo­nych i zie­lo­nych. Jest ich naprawdę dużo i każdy znaj­dzie dla sie­bie taką, która będzie mu odpo­wia­dać zarówno sma­kowo jak i dzia­ła­niem. O napo­jach ener­ge­tycz­nych chyba nie trzeba pisać? Dostar­czają bar­dzo duże ilo­ści cukru i kofe­iny, a ich dzia­ła­nie polega na gwał­tow­nym pobu­dze­niu. Czu­jemy się bły­ska­wicz­nie zre­ge­ne­ro­wani i gotowi do kolej­nych wyzwań, jed­nak na sto­sun­kowo krótko. Pomy­śl­cie jak musi się męczyć serce po takiej dawce pobu­dza­ją­cych skład­ni­ków. Nie jest to nic dobrego ani bez­piecz­nego.

Zamiast kawy lub herbaty spróbuj napić się owocowych soków i koktajli, są proste i szybkie do przygotowania i na pewno mogą zastąpić kawę lub herbatę:

➤Zielony koktajl z kiwi, jarmużu i awokado
➤Soki owocowo-warzywne z wyciskarki
➤Jesienne koktajle wzmacniające

Obiad w pracy – zabierz go ze sobą z domu

Jeżeli pracujesz w miejscu, gdzie masz możliwość, to zabieraj ze sobą do pracy dania, które możesz odgrzać. Doskonale sprawdzają się tutaj zupy, zwłaszcza kremowe. Dostarczą odpowiednich składników odżywczych, które dadzą energię do dalszej pracy. Takie zupy to także bardzo często bardzo dobre źródło błonnika, który jest konieczny do sprawnego działania układu pokarmowego.
Zupy kremy możesz przygotować w większej ilości. Poporcjować i zamrozić, a potem wystarczy już tylko wieczorem wyjąć z zamrażarki, żeby rano była gotowa do zabrania.

Spróbuj moich ulubionych kremowych zup. Na pewno wśród nich znajdziesz taką, która i Tobie przypadnie do gustu.

➤Zestawienie najlepszych kremowych zup
Pod­su­mujmy
Śnia­da­nie jest ważne, także to dru­gie. Nie rezy­gnuj z niego, ani nie zamie­niaj na sło­dy­cze. Tak jak samo­chód nie poje­dzie na słabej jakości pali­wie, tak i my nie będziemy w pracy efek­tywni jeśli nie dostar­czymy do orga­ni­zmu odpo­wied­nich war­to­ści odżyw­czych. Skoro dbamy o to jak wyglądamy na zewnątrz, sta­ran­nie dobie­ramy ubra­nia, fry­zury, to dla­czego z taką samą sta­ran­no­ścią nie zadbać o wnę­trze?
Jeśli pra­cu­jesz dłu­żej niż po 8 godzin, to i w porze obia­do­wej zjedz coś pożywnego. W tym przy­padku zasady są podobne jak przy doborze drugiego śniadania: jak bar­dzo war­to­ściowy będzie posi­łek, tak będziesz się czuć i mieć zapał do pracy.
poradyśniadanie
5 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą
następny wpis
Sałatka z gruszką, ananasem, granatem i miętą, czyli zdrowy deser pełen witamin

Podobne wpisy

Pasta i sałatka z makreli wędzonej

26 lutego 2021

Labneh serek z jogurtu z czosnkiem, ostrą papryką...

15 stycznia 2021

Sałatka z kurczakiem i pastą z fasoli

31 sierpnia 2020

Pasta kanapkowa z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem

15 czerwca 2020

Pij mleko, będziesz zdrowy – czy na pewno?

8 czerwca 2020

Domowy ocet jabłkowy – przepis, właściwości i zastosowanie

19 maja 2020

Wędzenie – smaczny sposób na przedłużenie trwałości mięsa,...

16 maja 2020

Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika

4 maja 2020

Fałszywy móżdżek z białek jajek – jajecznica “inaczej”...

26 marca 2020

Kiełki – bomby witaminowe cały rok

14 marca 2020

Zielona sałatka i hummus z olejem słonecznikowym –...

3 marca 2020

Szybkowar – jakie ma zalety? Jak wybrać?

27 lutego 2020

5 komentarzy

Po prostu MAMA 24 marca 2020 - 18:04

Często w pracy sięgam po koktajle lub smoothie, bo tylko to da się “zjeść” w biegu…

Odpowiedź
Ania 24 marca 2020 - 12:39

Dla mnie najlepsze drugie śniadanie to zielony koktajl!

Odpowiedź
Anna 23 marca 2020 - 15:06

Dla mnie najważniejsze jest pierwsze sniadanie. Drugie jadam okazjonalnie. Lunch to sałatka lub zupa.

Odpowiedź
Anna 23 marca 2020 - 18:45

Twoje rady na pewno pomogą innym w zaplanowaniu sensownych posiłków. Bardzo potrzebny tekst.

Odpowiedź
Cztery Fajery - blog kulinarny 23 marca 2020 - 10:44

Mam ten luksus, że pracuję z domu. Zawsze więc znajdę czas, aby zjeść coś sensownego

Odpowiedź

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Sąsiadka przyniosła mi ser własnej roboty. Pysz Sąsiadka przyniosła mi ser własnej roboty. Pyszny! Smakował i wyglądał zupełnie jak  ricotta. Okazało się, że zrobiła go z mleka, śmietany i...jajek! To, co zostało po naszej degustacji pokroiłam i zalałam oliwą od @oliwaimiod . Coś pysznego! 🤩 Jutro nastawię mój serek 😉😁
__________________________
#ser #domowyser #serek #domowyserek #ricotta #homemade #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking #foodie
Mój pierwszy chleb na pierwszym moim własnym zak Mój pierwszy chleb na pierwszym moim własnym zakwasie. 
Pieczenie na zakwasie jest trochę inne niż na drożdżach. Jest to także inne pieczywo. Przede wszystkim drożdżowe znacznie szybciej traci świeżość, a smak też jest inny. Sam zakwas robi się około tygodnia i przyznam się, że długo zbierałam się do niego. W końcu jednak powstał! Mój własny zakwas od początku do końca 🤩 Tak oto wieczorem upiekłam chleb żytni z pestkami dyni, kminkiem i kolendrą. Pyszny i pachnący 🤩
_____________________
#chleb #swiezepieczywo #swojskichleb #pieczywo #nazakwasie #zakwas #zakwasnachleb #tojestpyszne
Jutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać s Jutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać się pączkami i faworkami. A może spróbujecie jak smakują tureckie mini pączki w syropie? Ciasto jogurtowe na proszku do pieczenia sprawdza się rewelacyjnie 👍😍 a do tego szklaneczka dobrej herbaty po turecku i mamy pyszną ucztę 🤩 smacznego! Link do przepisu w bio 😉
________________________
#pączki #tureckie #tureckieprzysmaki #tureckaherbata #herbatapoturecku #herbata #szklaneczki #tulipanki #tojestpyszne
Latkes z kwaśnego mleka, czyli po prostu placuszk Latkes z kwaśnego mleka, czyli po prostu placuszki według przepisu Fani Lewando z bestsellerowej książki "Dietojarska kuchnia żydowska". Książka dość długo leżała na mojej półce w oczekiwaniu na recenzję. Jest niesamowicie starannie wydana, ma ciekawą szatę graficzną, która doskonałe pasuje do tematyki. Książka wydana pod koniec roku zniknęła błyskawicznie. W chwili obecnej można chyba jeszcze dostać jej drugie wydanie. Bardzo polecam 👍☺️
__________________________
#książka #książki #stareprzepisy #fanialewando #dietojarskakuchniażydowska #polecam #blogkulinarny #blogerkakulinarna #ksiazkazprzepisami #kuchniażydowska #znakliteranova #dobraksiążka #latkes #placki #placuszki #nowywpis #nowyprzepisnablogu
#domowy #ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w #domowy #ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w kuchni. To także doskonały preparat #kosmetyczny. Ocet jabłkowy można kupić, ale znacznie lepiej jest go zrobić w domu. 
🔜 Przepis na domowy ocet jabłkowy
Składniki:
🔺 #jabłka
🔺 woda
🔺 miód lub cukier.
Potrzebne przedmioty:
🔺słoik przynajmniej litrowy
🔺 naczynie do wymieszania wody z miodem lub cukrem
🔺gaza lub cienka bawełniana tkanina ze sznurkiem lub gumką recepturką do przewiązania słoika.
🔜 Jak zrobić #ocetjabłkowy ?
Wszystkie naczynia i łyżki, czyli umyć i wyparzyć.
Wodę zagotować i wystudzić, aby była lekko ciepła.
#jablka dokładnie umyć i sunąć ewentualne nadpsute miejsca. Pokroić na mniejsze kawałki. Można pozostawić gniazda nasienne, ale usunąć ogonki. Do przygotowania octu można także użyć jabłkowych obierek.
Kawałki jabłek przełożyć do słoika. Należy pozostawić około 2-3 cm do brzegu słoika, aby woda mogła dokładnie zalać owoce.
W wystudzonej wodzie rozpuścić miód lub cukier. Na 1 litr wody dodać 4-5 łyżek miodu lub cukru.
Wodą z miodem (lub cukrem) zalać jabłka w słoiku. Wody powinno być więcej niż jabłek, gdyż jabłka muszą być całkowicie zanurzone. Jeśli będą wystawać poza ponad poziom wody, wtedy mogą spleśnieć.
Słoik przykryć gazą i obwiązać sznurkiem lub zacisnąć gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 tygodni.
Codziennie należy drewnianą łyżką wymieszać jabłka, ale aby nie wprowadzić niepożądanych bakterii, za każdym razem najpierw przelać wrzątkiem łyżkę. Mieszanie zapewni równomierne “dotlenianie” owoców i przyspieszy fermentację. Po wymieszaniu ponownie dociążyć lekko jabłka i obwiązać słoik gazą. (Metal wchodzi w reakcje z kwasem, dlatego zaleca się używanie do mieszania drewnianej lub w ostateczności plastikowej łyżki.)
Kiedy jabłka zaczną fermentować, wtedy w słoiku pojawi się piana, a przy mieszaniu zaczną się uwalniać malutkie bąbelki powietrza. Proces fermentacji trwa tak długo, jak widać pianę i “bąbelkowanie” wody.
Kiedy skończy się wtedy gotowy ocet należy przecedzić przez gazę do umytych i wyparzonych buteleczek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Co jakiś czas odkręcać i lekko potrząsać aby uwolnić gaz z ewentualnej dalszej fermentacji.
W piekarniku wygrzewa się ciasto na kajzerki. Daw W piekarniku wygrzewa się ciasto na kajzerki. Dawno już nie piekłam czysto pszennego pieczywa. Kajzerki chodziły za mną od parunastu dni. Przepis jest doskonały i zawsze się sprawdza 👍🤩 Już nie mogę się doczekać tego smaku i zapachu 🥰😍🤩
________________________
#piekarnik #domowapiekarnia #domowepieczywo #pieczywo #pieczywodrożdżowe #pszennebułki #bulki #buleczki #bułki #bułeczki #kajzerki
#zapraszam na #nowy #przepis 🆕 Ponieważ zimę #zapraszam na #nowy #przepis 🆕
Ponieważ zimę mamy ma całego, to dzisiaj proponuję rozgrzewające i aromatyczne danie #jednogarnkowe: wołowinę z czerwoną fasolą i kawałkami świeżej papryki. Może być zupą - wtedy trzeba wlać więcej wody - lub gęstym daniem w rodzaju gulaszu. Danie jest aromatyczne i dobrze przyprawione, ale jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, wtedy wystarczy zwiększyć nieco ilość przypraw. Zapraszam po przepis i życzę #smacznego 🥰 aktywny link w bio 👍
_________________________
#nowywpis #nowyprzepis #daniejednogarnkowe #cospysznego #mniam #obiad #foodblog #conaobiad #pomyslnaobiad #narozgrzewkę
Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie 🤩 Jeszc Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie 🤩 Jeszcze długa droga przede mną do doskonałości, ale od czegoś trzeba zacząć ☺️ 
_________________________
#domowychleb #chleb #domowapiekarnia #pieczywo #blogerkakulinarna #blogkulinarny #swiezepieczywo #daylicooking
Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna nie Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna niesamowicie! Taką zupą można odczarować szpinak 🥰
____________________________
#zupa #zupaszpinakowa #szpinak #jajko #jajkosadzone #obiad #tojestpyszne #lubieszpinak #szpinakowelove #wtorek #instasoup #foodie #foodies #foodofinstagram #foodofinsta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Zobacz więcej... Obserwuj

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Pasta i sałatka z makreli wędzonej

  • Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni

  • Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia