2,8K
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Są niewielkie, podłużne i płaskie, mają brązowy kolor. Z nasion lnu wytwarza się wartościowy dla naszego organizmu olej. Nasiona po zaparzeniu lub zmieleniu znajdują także inne zastosowanie. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje siemienia lnianego: brązowe i złote. To drugie jest znacznie bardziej bogate w substancje odżywcze, podobno lepiej smakuje, ale jest droższe i trudniej je kupić.
Dlaczego siemię lniane jest dla nas zdrowe?
Siemię lniane to doskonałe źródło kwasu foliowego, kwasów Omega 3, witamin B4 (cholina), B1, B6, E, cynku, błonnika, żelaza i magnezu, a także łatwo przyswajalnego białka. Wśród produktów żywnościowych jest jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o zawartość lignanów – fitoestrogenów działających jako przeciwutleniacze. Fitoestrogeny pomagają utrzymać równowagę hormonalną u kobiet i łagodzą niepożądane objawy menopauzy. U mężczyzn wspomagają leczenie nowotworu prostaty.
Siemię działa osłonowo i zwiększa wilgotności śluzówki, a zatem zaleca się je stosować przy podrażnieniach gardła, chrypce, suchym kaszlu, a także przy problemach z nadkwasotą, nieżytach i wrzodach żołądka.
Ze względu na dużą ilość błonnika obniża stężenie „złego” cholesterolu (LDL) oraz wspomaga perystaltykę jelit. Sprawdza się zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach. Osoby, które dbają o prawidłowo zbilansowaną dietę lub walczące z nadwagą powinny uwzględnić siemię lniane w swojej diecie.
Jak spożywać siemię lniane?
W postaci naparów: 1 łyżeczkę świeżo zmielonego siemienia zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na 10-15 minut. (Opinie są podzielone czy należy zaparzać siemię lniane, czy też zalewać chłodną wodą. Podczas zalewania go wodą zimną wytwarza się cyjanowodór, ale podobno nie jest on szkodliwy. W internecie znajdziecie więcej informacji na ten temat.)
Jako dodatek do domowych wypieków: ciastek, bułek i chleba. Ja często piekę pszenne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego.
Po uprażeniu – do posypania kanapek, sałatek, past, a także do musli i granoli.
Jako składnik gomasio, czyli mieszkanki uprażonego sezamu z siemieniem lnianym i solą. Jest to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek i sałatek.
Domowe zdrowe batoniki również można wzbogacić o dodatek siemienia lnianego.
Jako dodatek do domowych wypieków: ciastek, bułek i chleba. Ja często piekę pszenne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego.
Po uprażeniu – do posypania kanapek, sałatek, past, a także do musli i granoli.
Jako składnik gomasio, czyli mieszkanki uprażonego sezamu z siemieniem lnianym i solą. Jest to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek i sałatek.
Domowe zdrowe batoniki również można wzbogacić o dodatek siemienia lnianego.
Siemię lniane w kosmetyce
Ze względu na swoje dobroczynne właściwości nawilżające, siemię lniane warto stosować także w kosmetyce i pielęgnacji. Jest niedrogie, a przygotowanie preparatów proste i szybkie.
Maseczki – szczególnie polecane dla skóry wrażliwej, suchej, skłonnej do podrażnień, która zregeneruje i nawilży. Natomiast skórę tłustą i trądzikową łagodnie oczyści. Łyżkę siemienia lnianego gotować w 3/4 szklanki wody aż do konsystencji gęstej papki. Po przestudzeniu nałożyć na oczyszczoną twarz. Podobną maseczkę można zafundować naszym włosom, ale najlepiej zrobić ją z całych ziaren, a przed nałożeniem na włosy, przecedzić.
Naturalny żel do włosów – 1 łyżkę całych ziaren gotować w 1/2 szklanki wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Taki żel nie dość, ze pomoże ułożyć fryzurę, to zabezpieczy nasze włosy przed łamliwością i wypadaniem. Stana się jedwabiste i miękkie.
Łagodzenie podrażnień skóry i zamiast kremu do rąk – gęstym żelem przygotowanym z całych ziaren, smarować przesuszoną lub podrażnioną skórę.
Przesuszone, zgrubiałe i pękające pięty – 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego gotować w około 2 litrach wody przez około 10 minut. Przestudzić i moczyć stopy przez kilkanaście minut. Po takim zabiegu łatwiej jest usunąć zrogowaciałą skórę, a stopy staną się delikatniejsze.
Siemię lniane można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Dostępne jest także już zmielone. Ja jednak polecam Wam mielić siemię bezpośrednio przed spożyciem, gdyż, jako roślina bardzo oleista, ma skłonności do szybkiego jełczenia. A to powoduje uwalnianie toksyn i ze zdrowiem nie ma już nic wspólnego. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym miejscu.
Jeśli znasz jeszcze inne zastosowanie siemienia lnianego – podziel się tym w komentarzu.