Sernik na zimno z galaretką i truskawkami to niemal obowiązkowa pozycja na liście letnich deserów. Jest prosty i szybki do zrobienia.
Sernik na zimno z galaretką i truskawkami lub dowolnymi, ulubionymi owocami. Kto nie lubi? Chyba niewielu, prawda? Aksamitna, niezbyt słodka masa serowa, garść owoców i galaretka to fantastyczny deser na lato. Chociaż przecież nie tylko latem go robimy, bo smakuje cały rok. Poza sezonem warto wykorzystywać mrożone owoce, na które jest sposób, aby wyglądały i smakowały jak świeże. Wystarczy do przestudzonej, ale płynnej galaretki włożyć zamrożone owoce. Rozmrożą się w zastygniętej galaretce, więc nie stracą soku, a tym samym nie będą miękkie i nieapetyczne. Sposób ten praktykuję od wielu lat i naprawdę nie ma większej różnicy między takimi truskawkami, a tymi świeżymi. Polecam, wypróbuj i Ty, a teraz zapraszam po przepis na sernik na zimno z galaretką i truskawkami.
Przepis na sernik na zimno z galaretką i truskawkami
Składniki:
- herbatniki lub inne ulubione kruche ciasteczka
- świeże truskawki
- 2 galaretki – u mnie pomieszana wiśniowa z pomarańczową
- 500 g twarogu śmietankowego lub dobrego serka z wiaderka
- 500 ml śmietany kremówki (30 % lub 36 %)
- 15 g żelatyny i 40-50 ml wody
- 3-4 łyżki cukru pudru
Przelicz składniki, jeśli używasz innych miar
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Jak zrobić sernik na zimno z galaretką i truskawkami
- Śmietanę kremówkę schłodź dobrze w lodówce.
- Galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu, schłodź i wstaw do lodówki. Uważaj jednak, aby nie zastygła za mocno.
- Truskawki dokładnie wypłucz i odsącz z wody, a potem usuń szypułki.
- Foremkę wyłóż ciasteczkami lub herbatnikami.
- Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Twaróg zmiel w maszynce lub zmiksuj w malakserze. Dodaj połowę cukru i wymieszaj wszystko dokładnie – możesz użyć miksera.
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj drugą połowę cukru.
- Połącz twaróg i bitą śmietanę mieszając delikatnie.
- Masę przełóż do foremki wyłożonej herbatnikami i wstaw do lodówki, aby zastygła.
- W tym czasie pilnuj galaretki, aby nie stężała za mocno. Powinna być lekko płynna, ale nie wodnista.
- Na zastygniętą masę wyłóż truskawki, w całości lub pokrojone.
- Na koniec na truskawki wylej zastygającą galaretkę, a całość wstaw do lodówki do pełnego stężenia.
* Sernik na zimno ze zdjęcia zrobiłam w szklanej keksówce o wymiarach 12 cm X 26 cm
Wskazówka
Jeśli robisz jakikolwiek sernik w metalowej formie, to zabezpiecz ją przed kontaktem z masą serową. Ma ona kwaśny odczyn i wchodzi w reakcję z metalem. Ta zasada dotyczy każdego sernika, nawet tych pieczonych. Użyj papieru do pieczenia lub folii spożywczej, choć ta druga nadaje się tylko do serników na zimno, ale to chyba zrozumiałe.
Przepisy na serniki pieczone
Sernik niejedno ma imię, więc polecam także te tradycyjnie pieczone. Kremowy sernik na spodzie z masłem orzechowym jest jednym z najpyszniejszych i najdelikatniejszych w swojej strukturze.
Natomiast cytrynowy sernik z bezową pianką jest bardziej orzeźwiający i na pewno polubi go każdy łasuch. Tej piance nie sposób się oprzeć, jest delikatna i słodka.
Mniam już mi slinka leci,niedługo są moje urodziny i jak co roku wtedy zazwyczaj mamy upalnie ( dzisiaj żar się z nieba leje) tak wiec pieczenie czegoś ciężkiego całkowicie odpada. Zazwyczaj robię jakiś letni deser itp ,sernik na zimno idealnie wpasowuje się w te ramy. Zapisuje przepis ale będzie pychotka.
Zauważyłaś, że sernik na zimno smakuje także i zimą? 😉
Sernik na zimno to najlepsze ciasto latem. A z truskawkami to ideał. Pięknie się twój prezentuje.
W tym roku truskawki pięknie obrodziły, więc musiałam wymyślać przeznaczenie dla nich 😀
Wygląda wspaniale. Dawno nie robiłam takiego deseru na zimno. Zjadłabym z rozkoszą.
Aniu, częstuj się :*
Ja wiem, niby łatwe ale często mi się ta galaretka waży jak mieszam ją z serem. Brakuje mi cierpliwości i nawet takie proste ciasto mi nie wychodzi haha. Ale muszę przyznać, że Twój serniczek wygląda obłędnie 😀
Marzenko, jak Ci się warzy? galaretkę wylewa się na zastygniętą masę serową, nie ma prawa zwarzyć się.
Chyba nie ma osoby która nie lubi sernika na zimno, a truskawki to jedne z najlepszych owoców jakie się do niego pasują 🙂
Pyszności 🙂
Truskawki to przede wszystkim symbol lata i tak cudnie pasują do tego typu deserów 🙂
Sernik na zimno to ulubiony deser mojego męża, mógłby jeść co tydzień :)) Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie :)) Z truskawkami robię tak samo. Zawsze zamrażam kilka woreczków owoców w całości, właśnie z przeznaczeniem do zanurzenia w galaretce 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Pamiętam, że jak odkryłam ten sposób na mrożone truskawki (a było to dobrze ponad 20 lat temu) to byłam zaskoczona. Niby mrożone, a jak świeże 😉