Cytrynowy sernik z bezową pianką – jeden z najlepszych serników. Sprawdź jak łatwo go upiec i jaki jest pyszny.
Cytrynowy sernik z bezową pianką pokochałam od pierwszego pieczenia. Ze swojego dzieciństwa pamiętam sernik, który bardzo często piekłyśmy z siostrami w sobotnie popołudnie. Jeden z takich serników stał się nawet tematem zabawnej w efekcie historyjki, którą opowiedziałam we wpisie “Masz babo placek…”. Serniki lubią prawie wszyscy, ja przynajmniej nie znam takiego, który nie lubi. Czasem jednak są kapryśne i nie wychodzą tak, jakbyśmy tego chcieli. Główną przyczyną jest jakość sera, dlatego ja kładę największy nacisk na to, aby był to prawdziwy twaróg, a nie “coś twarogopodobnego”. Jeśli kupujecie wiaderkowe sery, to zwracajcie uwagę, czy to aby na pewno twaróg, a nie masa twarogowa.
Przepis na cytrynowy sernik z bezową pianką
Składniki:
- 1500 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 150 g masła
- 6 żółtek
- 2 całe jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cytryna (wyszorowana i sparzona)
- 3 łyżki esencji waniliowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
pianka:
- 6 białek
- 2/3 szklanki drobnego cukru
Jak zrobić cytrynowy sernik z bezową pianką
- Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
- Masło roztopić i przestudzić.
- Do zmielonego twarogu dodać żółtka i jajka, cukier, esencję waniliową oraz obie mąki – zmiksować mikserem. Wlać sok z połowy cytryny oraz skórkę otartą z cytryny – ponownie zmiksować.
- Na końcu wlać stopione i przestudzone masło.
- Zmiksować wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką (ja używam papieru do pieczenia, bo podoba mi się potem nierówna faktura brzegu ciasta i jest znacznie wygodniej). Wylać masę serową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę.
- Sernik powinien być w miarę równy i lekko zrumieniony na górze.
- W czasie, kiedy sernik będzie się dopiekał przygotować piankę bezową.
- Ubić białka na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo cukier. Powinna wyjść lśniąca i zwarta piana.
- Łyżką, delikatnie wyłożyć ją na sernik, a następnie piec przez kolejne 20-25 minut – w początkowej fazie w 120 stopniach, pod koniec zwiększając temperaturę do 160, żeby pianka przyrumieniła się lekko.
- Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi lekko przestygnąć.
- Następnie wyjąć i dostudzić w temperaturze pokojowej.
- Sernik nie powinien tak mocno opaść. Mój lekko oklapł, bo zbyt szybko chciałam go wystudzić i zrobić zdjęcia…
Jeśli lubicie serniki, to spróbujcie także…
sernika z masą krówkową, sernika Jasia i Małgosi lub sernika śmietankowego na lekko słonym spodzie z masłem orzechowym.
Ale piękny sernik😍
Dziękuję 🙂 Jest też pyszny 🙂