Kremowy sernik na spodzie z masłem orzechowym to sernikowe smakowe arcydzieło.
Kremowy sernik na spodzie z masłem orzechowym robię naprzemiennie z innymi sernikami. Jednak z sernikiem zawsze kojarzy mi się sytuacja sprzed wielu lat, kiedy byłam jeszcze nastolatką. Bardzo często piekliśmy wtedy wiedeński sernik, niemal co sobotę. Była to taka nasza rodzinna tradycja. Tego dnia również sernik wieczorem wyjechał z pieca i został odstawiony na kuchenną szafkę do wystudzenia i został tam do rana. Przynajmniej tak było zaplanowane. Kiedy wstaliśmy w niedzielę rano, zobaczyliśmy, że nasza ukochana sunia (młody owczarek niemiecki) leży w przedpokoju, brzuch ma wzdęty i ciężko oddycha. Byliśmy przerażeni! Baliśmy się, że zachorowała! Szybko jednak wyszło, co było przyczyną takiej męczarni biednego psa.
Po wejściu do kuchni zobaczyliśmy sernik, a raczej to, co z niego zostało, bo nasza sunia wyżarła (inaczej nie da się tego określić) niemal wszystko. Zostały tylko wąskie paski po brzegach. Tego dnia nie było ciasta do kawy, ale i tak martwiliśmy się bardziej, czy to wielkie obżarstwo nie zaszkodzi naszemu psu. Na szczęście dość szybko wróciła do formy. Myślicie, że to ją odstraszyło do wyżerania? Nic z tego. Robiła to dalej, ale od tej pory chowaliśmy wszystko, do czego mogła się dobrać. Sernik, na który Was dzisiaj zapraszam nie jest tym samym sernikiem, ale jest równie pyszny i równie szybko znika ?
Przepis na kremowy sernik na spodzie z masłem orzechowym
- 200 g herbatników
- 3 łyżki miękkiego masła
- 6 łyżek masła orzechowego
Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Można również rozkruszyć drobno herbatniki i utrzeć je w tradycyjny sposób razem z masłem i masłem orzechowym. Sernik będzie piekł się w kąpieli wodnej. Formę do ciasta owinąć dokładnie folią aluminiową i wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli będziemy piec w ceramicznej formie, wtedy wystarczy wysmarować ją masłem.
Przygotowane ciasto wysypać na dno formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i podpiec przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
Masa sernikowa:
- 600 g śmietankowego twarogu
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietany kremówki (36 % lub ewentualnie 30 %)
Jak zrobić kremowy sernik na spodzie z masłem orzechowym
- Wszystkie składniki oprócz śmietany powinny mieć jednakową pokojową temperaturę, to ważne. Najlepiej wyjąć je z lodówki na 3-4 godziny przed pieczeniem.
- Twaróg zmielić dwukrotnie – można użyć tego z wiaderka, jednak nie może to być “masa sernikowa” lecz twaróg.
- Następnie zmielony twaróg przełożyć do miski.
- Dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz cukier – wymieszać aż cukier rozpuści się. (Masy sernikowej nie miksować, lecz mieszać do połączenia składników. Ja do tego celu używam dużej trzepaczki rózgowej, ale można też dużą drewnianą łyżką.)
- Śmietanę lekko ubić – nie powinna być sztywna, lecz lekko spieniona. Przelać do masy serowej i wymieszać.
- Całość wylać na podpieczony spód.
- Formę z sernikiem wstawić do większego naczynia, na dno którego wlać wodę – powinna sięgać do około 2/3 wysokości formy. Można również zamiast tego wstawić na niższy poziom piekarnika szerokie naczynie wypełnione wodą. Parująca podczas pieczenia woda zapobiegnie wysuszeniu sernika.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni i pieczemy przez około 2 godziny. Góra sernika równomiernie lekko zarumieni się, lecz nie popęka.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Przed podaniem polać dowolną polewą – polecam krówkową, wystarczy tylko wyjąć ją z puszki i rozprowadzić równomiernie po powierzchni sernika. Górę można posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
- Sernik jest wilgotny i bardzo delikatny w strukturze. Nie rośnie podczas pieczenia, ale też i nie pęka. Zresztą, sami musicie go spróbować ?
A może spróbujesz także innych serników z mojego bloga?
Kilka przepisów na jedne z najlepszych serników – warto zerknąć, bo są tam naprawdę niebanalne propozycje.
Przepiękny! 😀
dziękuję, Mistrzu 🙂
Świetny sernik, a to masełko orzechowe w spodzie- pyszności!;)
dziękuję 🙂
Wspaniały sernik, uwielbiam takie kremowe 🙂
ja też 🙂
To klasyka wyrafinowanego smaku, uwielbiam to.
już jakiś czas temu zauważyłam, ze mamy podobne smaki 🙂
Chętnie poszłaby w ślady Suni i zjadła spory kawał sernika , który tak apetycznie pokazałaś, masło orzechowe mnie bardzo rajcuje, pewnie wkrótce zrobię ten sernik. Pozdrawiam.
poproszę o wieści jak smakowało 🙂
Coś niesamowitego! Nie dość, że sernik to jeszcze z masłem orzechowym <3
to masło orzechowe idealnie pasuje 🙂
Bardzo lubię sernik 🙂
to częstuj się, Andrzeju 🙂
Bardzo lubię serniki, zreszta jak większość ciast..i też kojarzą mi się z dzieciństwem! mama często robiła taki z rosą 🙂 ach to były czasy…:)
dzieciństwo to były piękne czasy, prawda? 🙂
Wygląda niesamowicie!
dziękuję 🙂
Tak pięknie wygląda, musi też zatem bosko smakować 🙂
musi, nie ma wyjścia ;)))
wygląda smakowicie:)
szkoda, ze juz się skończył 🙂
Kocham serniki, nie dziwię się, że zjadła cały 😀
ja też kocham, znowu mamy coś wspólnego 🙂
Ten sernik to marzenie ! Lekko slanawy posmak spodu z maslem orzechowym to rafineria, wybornosc i luksus dla naszych zmyslow smakowych !! Takie polaczenia smakowe wprost uwielbiam. Nie dziwie sie, ze zostalas wyroznina Malgosiu…bo prezentujesz nam kuchnie na naprawde wyzszym poziomie !!
Dziekuje za ten wspanaly przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)
Elu, lubię czytać Twoje słowa, bo dają prawdziwego kopa do działania 🙂 dziękuję Ci :***
Małgosiu uwielbiam takie smaki. Cudny ten serniczek 🙂
ja też uwielbiam takie serniki 🙂