Waniliowo-czekoladowe ciasto Zebra – proste i szybkie do zrobienia.
Waniliowo-czekoladowe ciasto Zebra jest doskonałe na każdy dzień: ten lepszy i ten gorszy. Życie na wsi, zwłaszcza wiosną, to ręce pełne roboty. Nie narzekam jednak, do miasta nie chciałabym już wrócić. W mieście nie budziłby mnie śpiew ptaków, nie miałabym tej kojącej ciszy i czystego powietrza. Kiedyś wydawało mi się to takie banalne, a teraz mnie zachwyca. Każdy powinien mieć swoje miejsce na ziemi ?
Jedna z moich czytelniczek, pani Monika, podesłała mi prosty i szybki przepis na pyszne ciasto. Zebra, waniliowo-czekoladowa z pyszną polewą czekoladową. I faktycznie, ciasto powstało szybko, a smakowało rewelacyjnie! Dzielę się tym przepisem z Wami, bo to ciasto naprawdę jest najlepsze, proste i czekoladowe. Idealne na trudne dni, jakie teraz nastały.
Przepis na waniliowo-czekoladowe ciasto Zebra
Składniki ciasta:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki cukru waniliowego – ja dodałam 3 łyżki esencji waniliowej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 4 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Jak zrobić waniliowo-czekoladowe ciasto Zebra – krok po kroku
- Przygotować foremkę: wysmarować masłem i obsypać mąką. Ja wykładam ją papierem do pieczenia. Ciasto ze zdjęcia piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm.
- Mąkę przesiać do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Podzielić to na dwie części. Do jednej z nich przesiać kakao i wymieszać.
- Włączyć piekarnik i nagrzać go do temperatury 180 °C.
- Jajka wbić do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy i mikserem ubijać aż do rozpuszczenia cukru.
- Do ubitych z cukrem jajek wlać olej i wodę. Jeszcze chwilę miksować.
- Połowę jaj zmiksowanych z cukrem, olejem i wodą wlać do mąki z kakao. Zmiksować krótko tylko do połączenia. Drugą połowę wlać do mąki bez kakao i również krótko zmiksować.
- Do formy wlewać partiami ciasto z kakao i ciasto bez kakao.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 60-70 minut. (Moje piekło się w termoobiegu.)
- Przed wyjęciem z piecyka patyczkiem sprawdzić czy w środku jest upieczone.
- Upieczone i lekko przestudzone ciasto można obsypać cukrem pudrem lub oblać ulubioną polewą. Ja tabliczkę czekolady mlecznej roztopiłam z 3 łyżkami mleka i rozłożyłam taką polewę na górze ciasta. Pół tabliczki czekolady gorzkiej z chilli posiekałam nożem i obsypałam czubek ciasta na mokrą polewę.

Wskazówki
Dlaczego należy przesiać przez sitko kakao? Wsypane bez przesiewania może pozbijać się w grudki.
Można nakładać ciasto łyżką, aby uzyskać bardziej niż w moim cieście finezyjne wzorki.
Ciasto pieczone w bardziej płaskiej formie znacznie krócej się piecze. Jeśli forma jest wysoka, wtedy czas pieczenia należy zwiększyć.

Lubicie ciasta kakaowe lub czekoladowe? Koniecznie spróbujcie także poniższych:
Ciasto czekoladowe z dużymi kawałkami jabłek, czyli salceson – soczyste, delikatnie miękkie i puszyste ciasto, które zawsze się udaje i smakuje każdemu.
Domowe kokosanki – czyli kostki czekoladowego (i nie tylko) ciasta w czekoladowej polewie i obsypane wiórkami kokosowymi.
Intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami – tego ciasta po prostu trzeba spróbować. Jest przepyszne i – oczywiście! – proste do zrobienia.
Na prawdę to lepiej zmiksować cała masę z tych jajek a nie trzeba rozdzielać głupota! Lepiej wszystko razem wymieszać a później rozdzielić i dodać kakao i wymiksować !!!
Aż wstyd przyznać, ale takiej zebry jeszcze nie zrobiłam. Z chęcią spróbuję, przepis wydaje się bardzo łatwy 😀
Lubię takie słodkości, zwłaszcza, gdy tak jak w tym przypadku, przepis nie jest zbyt skomplikowany 🙂