Kruche ciasteczka z cukrem to klasyczny dodatek do popołudniowej herbaty. Zamiast otwierać paczkę kupionych w sklepie ciastek – upieczcie je własnoręcznie.
Kruche ciasteczka z cukrem jadłam u koleżanki jakiś czas temu, były naprawdę pyszne! Od razu wzięłam od niej przepis, a potem… całkowicie o tych ciasteczkach zapomniałam. Przy okazji porządków przepis odnalazł się, więc postanowiłam je upiec. Ciasteczka są kruche, ale z dodatkiem lekkiego serka, ja użyłam “wiaderkowego”, który kupuję do serników na zimno. Możecie jednak użyć gęstego serka homogenizowanego zwykłego lub waniliowego.
Przepis na kruche ciasteczka z cukrem
Składniki na 4 blachy ciasteczek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka twarogu sernikowego z wiaderka lub dowolnego lekkiego serka śmietankowego
- 3 lekko czubate łyżki drobnego cukru
- szczypta drobnej soli
- 2 żółtka
- 150 g masła (zimnego)
- dodatkowo do posmarowania: 1 białko jaja + 1 łyżka kwaśnej śmietany i cukier
Jak zrobić kruche ciasteczka z cukrem
- Mąkę przesiać wraz cukrem i solą – na stolnicę lub do misy robota.
- Zimne masło pokroić w średnią kostkę i dołożyć do mąki z solą i cukrem.
- Wszystko razem posiekać nożem lub połączyć przy pomocy robota.
- Serek wymieszać dobrze z żółtkami jaj – dodać do kruchego ciasta i szybko zagnieść. Nie powinno się zbyt długo ogrzewać ciasta w dłoniach, gdyż stanie się potem twarde.
- Ciasto owinąć folią spożywczą i przełożyć od lodówki na przynajmniej godzinę.
- Blachy do pieczenia wyłożyć papierem lub natłuścić i oprószyć mąką.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C, grzanie góra-dół i termoobieg.
- Schłodzone ciasto wyjąć, podzielić na 4 części i kolejno każdą z części rozwałkować na stolnicy lub blacie kuchennym podsypanym delikatnie mąką – ciasto powinno mieć grubość od 50 mm do 1 cm.
- Wykrawać dowolnej wielkości i dowolnego kształtu ciasteczka – od razu układać je na blasze.
- Białko jajka roztrzepać ze śmietaną i pędzelkiem smarować każde ciastko. Następnie obsypywać je cukrem i wstawiać do nagrzanego piekarnika. Piec do lekkiego zrumienienia.
Jak widzicie upieczenie tych ciasteczek jest naprawdę proste. Najważniejsze jest odpowiednio szybkie przygotowanie ciasta, aby zimne masło nie ogrzało się łącząc się z mąką i innymi składnikami. Ciasteczka można smarować gęstym ulubionym dżemem i składać jedno z drugim.
Przelicznik miar i wag
Jeśli używasz innych miar jak te, które podałam w przepisach, skorzystaj z blogowej aplikacji kulinarny przelicznik miar i wag – znajdziesz tam większość używanych w kuchni produktów. Jeśli czegoś zabraknie, napisz do mnie. Link do aplikacji znajdziesz także na bocznym pasku bloga.
Przepisy na inne proste i szybkie kruche ciastka
Jeśli lubisz kruche ciasteczka, wypróbuj inne moje przepisy. Jestem pewna, że znajdziesz wśród nich coś dla siebie. Kruche ciasteczka cytrynowym kremem (lemon curd) to prawdziwy przysmak dla tych, którzy lubią kwaśne smaki. Sprawdź jak prosto i szybko możesz je przygotować.
Delikatne i bardzo kruche obwarzanki z piwnego kruchego ciasta to doskonały dodatek nie tylko do piwa. Piwo jest w tym cieście całkowicie niewyczuwalne, ono tylko dodaje pulchności i delikatności kruchemu ciastu.
Makowe kruche ciasteczka z landrynkowymi witrażykami to obowiązkowa pozycja na święta. Te ciasteczka nie dość, że uroczo wyglądają, to są bardzo smaczne. Warto przygotować ich większą ilość, bo znikają błyskawicznie.
Ciasteczka wyglądają pysznie.:)
PS Małgosiu, dzwoniłam do Ciebie.
Masz nowy numer telefonu?
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Basiu, mam ten sam numer co miałam. Wysyłam Ci smsa 🙂