Gołąbki bez zawijania w liście to sprytny sposób na gołąbki bez obgotowywania liści kapusty – sprawdź jak zrobić je szybko i sprawnie.
Gołąbki bez zawijania w liście postanowiłam zrobić przy okazji wypróbowywania sposobu na dodanie suchego ryżu zamiast gotowanego do masy gołąbkowej. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę! Gołąbki zrobiłam błyskawicznie, a w smaku były znacznie lepsze niż z ryżem wcześniej ugotowanym. Bez wątpienia ten sposób na stałe zagości w mojej kuchni. Ryż w gołąbkach ma zupełnie inny smak jeśli jest dodany na sucho.
Przepis na gołąbki bez zawijania w liście
Składniki:
- około 2 – 2 i 1/2 szklanki drobno pokrojonej kapusty (podobnie jak kroi się kapustę na surówkę)
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego – użyłam łopatki i karkówki
- 1 większa cebula
- 1 średnia marchewka
- 200 g suchego ryżu – użyłam jaśminowego
- 1 większy ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2/3 łyżeczki grubego czarnego pieprzu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól do smaku
- 2 łyżki łagodnej oliwy lub oleju – ja użyłam oleju słonecznikowego
- mąka do oprószenia gołąbków i olej do obsmażenia
Jak zrobić gołąbki bez zawijania w liście
- Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości kostkę, a czosnek obrać i drobno posiekać.
- Marchew obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce z grubymi oczkami.
- W głębszej patelni lub w garnku rozgrzać olej (lub oliwę) i na średnim ogniu podsmażyć krótko cebulę. Następnie dodać kapustę i mieszając smażyć całość razem aż kapusta zeszkli się – zdjąć z ognia i przestudzić lekko.
- Do miski przełożyć mięso, dodać przyprawy, wsypać ryż, dodać startą marchew, posiekany czosnek i wbić jajka – wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać podduszoną kapustę z cebulą i wszystko wymieszać.
- Z masy mięsnej formować okrągłe dość grube “klopsy” i obtaczać je w mące.
- Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i na średnim ogniu obsmażać gołąbki z obu stron – powinny tylko lekko zrumienić się i “zamknąć”, a nie wysmażyć.
Przepis na sos pomidorowy do gołąbków bez zawijania w liście
Składniki:
- 1 litr wody
- ok. 500-600 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 większy ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- opcjonalnie mały kubeczek słodkiej śmietanki 30 lub 36%
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków
- Czosnek obrać i posiekać drobno.
- W garnku rozgrzać oliwę lub olej, włożyć czosnek i mieszając “zaparzyć” go przez około 15 sekund. Nie powinien się przysmażyć. Garnek zdjąć z ognia i wlać passatę pomidorową.
- Do garnka z passatą dolać wodę, wsypać przyprawy, sól i cukier. Następnie postawić z powrotem na ogień i na niedużym ogniu gotować całość przez 2-3 minuty.
- Przed zdjęciem z ognia doprawić jeszcze do smaku.
Zapiekanie gołąbków bez zawijania
Na dno naczynia do zapiekania wlać 1/3 przygotowanego sosu, a na to układać obsmażone gołąbki, jeden obok drugiego. Następnie zalać resztą sosu, a jeśli się nie zmieści, to odstawić go na bok na razie. Gołąbki muszą wręcz pływać w sosie, gdyż mają suchy ryż w sobie i podczas zapiekania będzie on chłonąć wodę, a zatem sosu będzie ubywać. Opcjonalnie można wierzch gołąbków oblać słodką śmietanką – doda ona aksamitności i delikatności sosowi.
Gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni na około półtorej godziny, a jeśli w trakcie zapiekania będzie ubywać sosu, dolewać go stopniowo. Niewątpliwie na pierwszy rzut oka może się wydawać, że sosu jest za dużo, ale tak nie jest.
Upieczone gołąbki podawać tak jak tradycyjne, ja uwielbiam z ziemniakami z wody i lekką i prostą surówką.
Przepisy na gołąbki – sprawdź inne
Gołąbki wegetariańskie z kaszą i kurkami – lekkie i bardzo smaczne.
Niewątpliwie gołąbki zawijane w liście winogron to jedne z najoryginalniejszych gołąbków. Prawdopodobnie wielu nigdy nie jadło ich, ale są bardzo oryginalne w smaku i pyszne.
Wegańskie gołąbki z ryżem i wędzoną papryką – bezmięsne, lekkie, ale aromatyczne i dobrze przyprawione. Te gołąbki zaskakują smakiem nawet największych mięsożerców.