Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem to danie nie dość, że oryginalne to i bardzo smaczne i proste do zrobienia.
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem – pyszne! Obok makaronu pierogi to coś, czego przez długie lata nie robiłam. Po pierwszym nieudanym razie doszłam do wniosku, ze nie umiem i nie będę się denerwować. Ale kiedyś sama sobie nadepnęłam na ambicję i sama sobie udowodniłam, ze przecież to wcale nie jest taka trudna sprawa. Trzeba tylko wyczuć ciasto najprostszą na świecie metodą prób i błędów. Od tego czasu dość często robię i makaron, i pierogi. Każdemu, kto uważa, że nie potrafi polecam poćwiczyć – okaże się, że strach ma wielkie oczy, a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego.
Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki i kasze do najbardziej wyszukanych rodzajów mięs. Warto poeksperymentować i poszukać ulubionych smaków. Wszelkie propozycje farszów traktujcie jako bazę, którą można dowolnie zmieniać i ulepszać. Nie trzymajcie się sztywno proporcji czy składników. To WASZ smak powinien zdecydować czy dodacie jakiś składnik, czy zamienicie go na inny. Wszystkim, którzy mówią, że nie potrafią robić pierogów życzę, aby przełamali się i udowodnili sobie, że jednak potrafią. Trzymam za Was kciuki!
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem
Składniki farszu:
- 200 gramów kaszy gryczanej
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki suszonych grzybów
- 100 gramów wędzonego boczku
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem
- Grzyby przepłukać i namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej 2-3 godziny wcześniej.
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
- Namoczone grzyby odcisnąć z wody i posiekać drobno.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek – podsmażyć na lekko złoty kolor.
- Następnie dodać grzyby i udusić wszystko razem do miękkości.
- Połączyć z wcześniej ugotowaną kaszą – przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki ciasta na pierogi:
- ok. 500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas rozwałkowywania
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka dobrze ciepłej wody
Do miski wlać wodę, wsypać sól i mąkę – wszystko dokładnie połączyć. Można robić to od razu na stolnicy, ja jednak wolę zrobić to w misce, gdyż łatwiej jest mi potem umyć miskę z resztek ciasta niż zeskrobywać ze stolnicy.
Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść tak, żeby było gładkie i elastyczne. (Trzeba uważać z ilością podsypywanej mąki, aby ciasto nie stało się zbyt twarde).
Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, aby “odpoczęło” przez kilkanaście minut.
Następnie dzielić na części i rozwałkowujemy niezbyt cienkie placki cały czas podsypując lekko mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Trzeba wyczuć grubość, gdyż zbyt cienkie będą rwać się podczas klejenia albo rozwalą się podczas gotowania. Zbyt grube będą mało apetyczne, jednak powinno się grubość dostosować przede wszystkim do swoich preferencji.
- Wykrawaczką, szklanką lub kubkiem wykrajać krążki i nakładać na środek farsz.
- Sklejone pierogi przed ugotowaniem układać na papierowym ręczniku lub czystej ściereczce. Można pobawić się w fantazyjne zaklejanie brzegów, wtedy wyjdą małe cudeńka – ja dopiero się uczę…
- Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.
- Podawać z ulubionym sosem lub skwarkami z cebulką, lub po prostu ze śmietaną – jak kto lubi najbardziej.
Sprawdź jak smakują także inne moje pierogi…
i czy nauczyłam się je ładnie sklejać…
Ruskie pierogi z ciasta, które nie wymaga podsypywania mąką. Sekretem jest… zerknij do przepisu!
Pychotaaaaaaaaaaaaaaaaaa! 🙂 Pozdrawiam O. 🙂
super przepisy i blog:) zapraszam na swoj pod adresem http://www.zdrowo-dietetycznie.bloog.pl
Uwielbiam pierogi:)
O jak pysznie i zdrowo:-)
smaki dla mnie bo uwielbiam kasze gryczana i grzyby i..pierogi:))
uwielbiam domowe pierogi, a Twoje Gosiu wyglądają niesamowicie pysznie 🙂
i już mi trochę świętami zapachniało 😛
Pachnie, ślinka leci. Na szczęście dzisiaj mój mąż serwuje placki ziemniaczone… Ale pierożki też uwielbiam. Pozdrawiam.
Od dawna mnie ciekawią takie pierogi, ale obawiam się tego, że ja się narobię, a te moje czorty do pyszczka nawet nie wezmą. Twoje wygladają bajecznie
super grafika na zdjęciu ;D
Ale mega połączenie-takie nadzienie zawsze mnie ciekawi i musze przekonać do niego mamę-ja pierogów nie robię, bo nie wychodzi mi ciasto-za długo zagniatam 🙁
Z pewnością zrobię za jakiś czas- wygląda przepysznie! 😀
smakowite te pierogi,no i ciasto takie jakie lubię,mięciutkie.
smacznie wyglądają:)
Małgosiu, aż u mnie pachnie!!!
Właśnie dzis myślałam o pierogach z kaszą gryczaną, ale z dodatkiem fety i boczku. Twoje z grzybkami musza byc przepyszne!
Zapowiada się pysznie!
Też lubię pierożki a jeszcze jak by ktoś zrobił… szkoda że nie można sięgnąć z obrazka:)
Kocham pierożki , koniecznie muszę spróbować z kaszą i grzybami:)
Ja co prawda umiem robić pierogi, ale nie cierpię ich robić, wałkować, wykrawać, kleić grrr 🙂 Ale jak już się zabiorę, to kleję i gotuję cały dzień, od razu za kilka miesięcy 😀
Pysznie wyglądają 🙂
uwielbiam pierogi , a najbardziej z kapustą i grzybami 🙂
No kochana, to ja poproszę teraz talerzyk takich pierogów bo narobiłaś mi niesamowitej ochoty! 🙂
To mi smaku narobiłaś, skwierczący, złoty boczek podsmażany mrauuu 🙂 Chyba raz też się wezmę za pierogi, zamrozi się i na święta jak znalazł 😉